enbg

Проф. д-р Анелия Клисарова, 24 септември 2015 г.

24.9.2015 | коментара

Кандидатът за кмет на Варна проф. д-р Анелия Клисарова гостува в „Шоуто на Слави”.

Водещият Слави Трифонов започна разговора с проф. Клисарова за лекарската й професия. Тя разказа, че се е отдала на нуклеарната медицина (старото наименование на специалността е Медицинска радиология), специализирала е в Швейцария, като добитата по-тясна подготовка там се е превърнала в основа на професурата й. Проф. Клисарова сподели, че към днешна дата се занимава предимно с онкология. Слави Трифонов, в контекста на свой емоционален спомен от посещение в Детска онкохематология – Пловдив преди няколко години, попита своя гост как се избира такава професия. „Човек трябва да е много силен и много да вярва”, отговори проф. Анелия Клисарова и допълни: „Аз вярвам, че ние помагаме. Защото, повярвайте ми, има и излекувани. И ние трябва да се борим за човешкия живот.” Тя сподели още, че 90% от онкологичните заболявания се лекуват, ако болестта се открие в ранен стадий. „Не бива никоя жена да се отчайва от рак на гърдата. В ранен стадий, оперирани след лъче- и химиотерапия, тези хора живеят”, заяви проф. Клисарова.

Проф. д-р Анелия Клисарова отговори и на въпроса на Слави Трифонов защо е решила да се кандидатира за кмет, след като има такава професия: „Защото обичам Варна. Варна е моят роден град и искам да видя Варна такава, каквато е била и е в мечтите ми. Не искам да бъда скайп баба. Знаете ли какво е да виждаш децата и внуците си само по скайп? Нашите деца трябва да останат при нас. Варна да им даде перспектива. Перспектива на всеки гражданин.”
Проф. Клисарова смята, че големият протест във Варна през 2013 г., който събра 70 000 души, е бил срещу модела на управление на Варна. По думите й обаче, след протестите този модел се е повторил и затова варненци са обезверени и не желаят да гласуват.

Проф. д-р Анелия Клисарова, която беше министър на образованието и науката в кабинета „Орешарски”, заяви още, че във Варна липсват инвеститори и че градът е на последно място по усвояване на европейските пари и проекти. „Още не сме усвоили програма 2007 – 2013 година, а ние сме вече 2015”, отбеляза кандидатът за кмет.
Според нея трябва да се създаде силен екип, който да заложи на добри и качествени проекти, с които Варна да тръгне напред. Проф. Клисарова е убедена, че може да се справи с тази задача, тъй като се приема за екипен играч. По думите й, тя е доказала това свое качество в лекарската си професия, както и по време на двата си мандата като ректор на Медицинския университет във Варна.
На финала Слави Трифонов получи ценен подарък от проф. д-р Анелия Клисарова – Възпоменателен кръст, изработен през 1908г. по повод Деня на Независимостта.

Цялото предаване от 24 септември 2015 г.