enbg

Проф. Георги Близнашки, 27 юни 2014 г.

27.6.2014 | коментара

Проф. Георги Близнашки гостува в предаването, за да даде отговор на въпроса възможно ли е да се случи референдумът по трите точки за изборни промени – за мажоритарни избори и за задължително и електронно гласуване. След като при неговото предишно гостуване стана ясно, че председателят на НС Михаил Миков неправомерно отказва на вносителите на искането за референдум едномесечния срок, в който да изправят „нередовностите“, ситуацията стигна дотам, че Инициативният комитет се обърна към Върховния административен съд, за да обжалва писмото на Михаил Миков.

Проф. Близнашки направи кратка ретроспекция на случилото се до момента в парламента, като обрисува действията на политическите партии като театър. Единствената законова възможност – решение на ВАС също не е дала резултат – професорът по конституционно право е получил призовка за заседание на ВАС на 17 септември 2014 г., когато, по думите му, няма да има НС, както и председател, който да изпълни решението. Проф. Близнашки нарече „скрит отказ от правосъдие“ насочването на заседанието в такова „мъртво време“.

От гледна точка на правните процедури няма какво повече да се направи, коментира професорът. По думите му, единственият ни ход е „в деня на изборите да накажем партиите на статуквото“ и да се надяваме, че следващото, новоизбрано НС, ще вземе най-после решение този референдум да се произведе. „Последното средство е всички ние да излезем на улицата“, заяви проф. Близнашки. „Ние няма да спрем дотук – каза и Слави, – след като хората искат нещо, то ще се  случи!“

Цялото предаване от 27 юни 2014 г.