enbg

Проф. Георги Близнашки, 13 ноември 2014 г.

13.11.2014 | коментара

В шоуто гостува проф. Георги Близнашки, който беше начело на служебното правителство на България от 6 август до 7 ноември 2014 г.

Въпреки че беше част от властта, проф. Близнашки заяви, че все още подкрепя идеята за референдум и за промяна на избирателната система. В студиото той каза, че смята още следващата седмица да свика Инициативния комитет, за да преценят следващите си стъпки.

Проф. Близнашки разказа, че насърчил провеждането преди десетина дни на научноприложна конференция, организирана от Дигитална България. В разговор с лидера на движението – Гергана Паси и от позицията на служебен премиер той поискал на конференцията да обсъдят и въпроса за електронното гласуване, тъй като постигнатият по думите му пробив в Западна Европа, където да гласуват наши сънародници, е недостатъчен. Слави Трифонов постави въпроса дали не е могло всичко да се нареди с един указ от името на премиера. „За съжаление, в условията на демокрация това не може да стане“, отговори проф. Близнашки и обясни, че по тези въпроси трябва да се произнесе Народното събрание. Той поясни още, че за него по-важно било да чуят експертна гледна точка – на IT специалисти от страната и зад граница, от чието становище останал приятно изненадан – електронно гласуване в България може да се осъществи. По думите на професора електронното гласуване все още се използва доста ограничено и „всеки според проблемите си“. На примера му, че в Германия не се прилага електронно гласуване, Слави отговори, че там избирателната система е различна и те нямат този проблем с емиграцията зад граница. Слави Трифонов каза, че не се е съмнявал, че България ще се развива в технологиите и подчерта, че сега се интересува дали проф. Близнашки, след като е „пил от чашата на властта“, ще може със същия ентусиазъм да продължи да защитава идеите за промяна на избирателната система.

Неочакваното влизане във властта не повлияло негативно на професора по конституционно право, защото по думите му властта дошла при него, когато бил на „една доста зряла възраст“. Професорът изтъкна, че работата на премиера е тежка и даде примери: „непрекъснато в кабинета идват хора и поставят проблеми“ и „министрите ти звънят да те питат по един или друг сложен казус“. „Иначе изкушението да удариш с юмрук по масата е голямо“, каза бившият шеф на кабинета. Той каза още, че е наложил стил, който „ще се коментира“ – стил на спокойствие и обсъждане. Слави се пошегува, че стилът на спокойствието ще бъде продължен от стария нов министър-председател Бойко Борисов.

В разговора стана дума и за предаването на властта. Професорът призна, че заради тежките проблеми, над които е имал поглед, той пожелал на своя приемник „Яка да му е гърбина“. В своята реч проф. Близнашки се доверил на класическа формула, използвана от римските консули: „Ние направихме, каквото можахме. Нека тези след нас направят повече.“ Едно служебно правителство не може да свърши много в дългосрочен план, каза Близнашки и допълни, че е направен опит да са стабилизират нещата.

Проф. Георги Близнашки определи картината в България като изключително тежка. А най-тежко, по думите му, е положението в ресорите енергетика и финанси.
По повод на проблемите в енергетиката, бившият служебен премиер заяви, че всички, свързани със сектора през годините, носят отговорност. „Ние затова направихме този Енергиен борд, за да могат заинтересованите страни да седнат и очи в очи да си кажат проблемите и да се търсят взаимноприемливи решения”, обясни проф. Близнашки. Той изрази съжаление, че заради тази „важна стъпка” се е стигнало до покачване на цената на тока, но пък и отчете известното спокойствие, което се е постигнало в сектора.
В контекста на енергийните проблеми, бившият депутат от БСП отбеляза и че едно служебно правителство няма как да предприема радикални стъпки.
Водещият Слави Трифонов припомни обещанието на проф. Близнашки, направено в „Шоуто на Слави”, че като служебен премиер ще внесе в НС законопроект за въвеждането на мажоритарен елемент във вариант 50 на 50 в избирателната система. Проф. Близнашки заяви, че не е спирал да работи по този въпрос, но не е внесъл за гласуване в НС законопроекта за въвеждането на мажоритарен елемент. Той обясни, че, ако този законопроект е бил предложен, това щяло да „вкара още една разделителна линия между партиите от тази четворна коалиция, която пое отговорността за управлението” и би попречило на съставянето на кабинет. По думите му, по-малките партии са дали сигнали, че въвеждането на мажоритарния вот би било в тяхна вреда. „За мен най-важният приоритет беше да се сглоби правителство. Никой повече от мен не е имал желанието България да има политическо правителство, защото знаех как се натрупват проблемите”, заяви бившият служебен премиер. „Ето, влезе ли човек във властта и се променя, и Вие сте така”, обърна се Слави Трифонов към проф. Близнашки по повод на неизпълненото обещание. „Не го направихте като министър-председател, сега мирното решение на този въпрос, Вие го направихте да стане по силов път”, заяви още Слави Трифонов. Проф. Близнашки каза, че е свършена важна предварителна дейност, тъй като е била направена електоралната карта – как да се разпределят 120–те едномандатни райони при 50% мажоритарна система. Професорът по конституционно право заяви още, че текстовете на законопроекта също са готови. Той каза, че „нещата се движат напред” и отбеляза важната точка в програмата на правителството, според която ще бъде проведен референдум за задължителното гласуване.

На въпроса на водещия дали правителството ще бъде стабилно, проф. Близнашки сподели, че трябва да се видят първите 5-6 месеца от работата на новото правителство, за да се даде отговор. Проф. Близнашки обаче е категоричен, че трябва да бъдат взети редица непопулярни решения. Според него такова решение е свързано с въпроса за цената на тока. Тук Слави Трифонов сподели тезата, че благодарение на увеличението на цената на тока по време на служебното правителство, „Атака” отново е влязла в парламента. „ Е, така де, но новото правителство трябваше да поеме цялата тежест върху себе си, а така ние, като служебно правителство, насочихме нещата в правилната посока”, заяви проф. Близнашки. Той отхвърли възможността за 100% увеличение на цената на тока и отбеляза, че очаква плавно увеличение, в период от няколко години, в размер на 10-15%. Слави коментира, че професорът не би говорил за непопулярни мерки, ако става дума за такова малко увеличение.

„В една по-дългосрочна перспектива нещата ще бъдат благоприятни за България”, заяви проф. Близнашки, след което демонстрира още по-голям оптимизъм: „Ако ние не направим прекомерно много глупости, имам предвид традиционните злоупотреби, корупция и прочие, експертите изчисляват, че жизненото равнище ще скочи с 37-38% през следващите 5-6 години”. Проф. Близнашки припомни, че през следващите 5-6 години по линия на ЕС в страната ще влязат повече от 10 млрд. лева.

Към края на разговора проф. Георги Близнашки коментира накратко и промяната в поведението на Бойко Борисов, която се наблюдава във втория му мандат като министър-председател: „По-кротък е, понаучи някои неща, мисля че пребиваването в опозиция му беше от полза”.

Цялото предаване от 13 ноември 2014 г.