enbg

Проф. Георги Близнашки и Виктор Стоянов, 30 май 2014 г.

30.5.2014 | коментара

Актуални гости в предаването бяха проф. Георги Близнашки и Виктор Стоянов. Те говориха за това какво се случва със събраните подписи за референдум по въпроси, касаещи изборното законодателство.

След като парламентарната правна комисия отхвърли предложението на президента за общонационално допитване по въпроси за изборната система, преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки, заедно с инициативен комитет, събра и представи в НС подписите на почти 600 хил. души в подкрепа на предложението на президента. След проверката на ГРАО се е оказало, че са събрани над 463 000 валидни подписа, а изискването на закона е за 500 хиляди. По смисъла на закона председателят на Народното събрание е длъжен да даде възможност на организаторите да поправят нередовностите в едномесечен срок. Тази възможност обаче им е отказана от председателя на НС Михаил Миков.

„Начинът, по който се избират политиците, е сбъркан“, заяви Слави в уводни думи към зрителите. Той припомни, че повече от 20 години, заедно със своите колеги, „освен да правим шоу, винаги сме демонстрирали и гражданската си позиция, независимо от името, цвета и партийната принадлежност на тези, които са управлявали“. Отвращението ни не намалява, а нараства в геометрична прогресия, каза Слави и изтъкна, че такова е и мнението на над 80 % от българските избиратели. „Преди две години ние предложихме седем точки за промяна на системата – припомни Слави, – три от които са свързани директно с избирателната система. Първо – за мажоритарен избор. Второ – за задължително гласуване. И трето – за електронно гласуване.
Правовият и правилният начин да променим системата е чрез референдум. Референдум, който да го инициираме сами, защото политиците няма да направят това.“

В подкрепа на становището си Слави Трифонов се позова на фактите, свързани с внесените над 500 хиляди подписи с искане за референдум и отказа от страна на председателя на НС Михаил Миков да бъде предоставен предвидения по закон едномесечен срок на Инициативния комитет да отстрани „нередовностите“.

От позицията си на преподавател по конституционно право проф. Близнашки заяви, че изявленията на Михаил Миков през последните две седмици са незаконни и „влизат в пряко противоречие със Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление“. Фактът, че проф. Близнашки е бил преподавател на Михаил Миков, предизвика шеговития коментар на водещия, че не го е научил добре. Проф. Георги Близнашки е бил и два мандата депутат от листата на БСП, но го изключват от партията, когато започва инициативата за референдум за промяна на избирателната система.

Слави разказа пред зрителите, че същия ден проф. Близнашки се е свързал с екипа на шоуто с желание за среща: „Вие точно прекъснахте разговор между мен и моите колеги за това, че искаме да инициираме референдум за точно тези три точки. Вярвайки на това, което се излъчи по телевизията, ние разбрахме, че всъщност вие сте се провалили, според това, което каза председателят на парламента. И си казах – ние трябва да направим всичко възможно да се направи референдум по отношение на тези три точки, защото това ще промени системата и хората, и всичко ще се промени. И цялата тази политическа клоака, която е в момента, ще бъде изрината. (…) И аз казах – заповядайте да проведем този разговор направо по телевизията, защото, ако вие сте стигнали по-напред, ние ще ви подкрепим веднага.“

Проф. Близнашки каза, че решителната фаза, в която се намират сега, ги е накарала да потърсят обществена подкрепа. На този етап те имат само изявленията на Михаил Миков, докато все още Народното събрание не се е произнесло. Професорът изрази изненадата си, че 22 000 от всички събрани подписи, са анулирани само заради непълен адрес, при положение, че въпросните лица са посочили трите си имена, ЕГН и собственоръчен подпис, които са достатъчни за тяхното идентифициране. Разсъжденията си проф. Георги Близнашки продължи така: „Фактът е, че имаме 463 326 валидни подписа, което е огромно постижение. Подписите са събрани за по-малко от три седмици, което говори за огромна гражданска енергия. След като получава заключенията на служба ГРАО, председателят на НС качва информацията в сайта, разпределя заключенията да се обсъдят в две комисии на НС – комисията по правните въпроси и комисията по гражданското общество, но не се обръща към Инициативния комитет, който носи отговорност. В закона, чл.13, ал.4 казва, че „при установяване на нередовности“, председателят на НС информира ИК и предоставя едномесечен срок за тяхното отстраняване, а това не се е случило.“ Инициативният комитет е изпратил две писма – с първото искат допълнителна информация, а второто – да им се даде едномесечният срок, за да направят корекциите. След две седмици и две писма без отговор, те искат среща с Михаил Миков, която се състои вечерта в петък, два дни преди евроизборите. Тогава председателят на НС им казва, че всъщност срокът за отстраняване на нередовностите е изтекъл в рамките на трите месеца за събиране на подписката по чл.12, ал.8, което професорът определи като абсурд. Като специалист в правната област той добави още, че формата на закона е императивна и председателят на НС е длъжен да им даде този едномесечен срок. „Дали ние ще се справим, е наша грижа. Председателят на НС погазва закона, нарушава го много грубо“, коментира проф. Близнашки и изрази съжаление, че „силните на деня имат склонността да не се съобразяват със законите.“ „ Те се страхуват от този референдум и всичко това са някакви процедурни хватки, с които се стремят да го отложат или да направят така, че той да не може да се състои“, коментира и Слави.

Проф. Близнашки заяви, че Инициативният комитет предприема действия, като ще внесат искова молба във Върховния административен съд, с която обжалват писмото на Михаил Миков. Във Върховния административен съд няма срокове (б.р. – за произнасяне), каза професорът и добави, че ако ВАС спази закона, референдум ще има.

На въпрос на Слави Трифонов какво ще се случи, ако ВАС не отсъди в тяхна полза и какво казва законът, ако Слави реши да направи Инициативен комитет и да произведе референдум по същите точки, проф. Близнашки отговори, че трябва да мине най-малко половин година, поради ограничения от закона, когато има неуспешна подписка.

В заключение проф. Близнашки заяви, че гледат положително. Окуражава ги фактът, че имат 463 000 събрани подписи, което е „огромно постижение за гражданското общество“. Ако се спази законът, трябва да има референдум, каза професорът. По думите му в цялата история има и нещо хубаво: „То е, че ако получим със закъснение този едномесечен срок за отстраняване на нередовностите, тогава референдумът ще отиде в края на месец октомври. Защото, ако всичко вървеше гладко, референдумът трябваше да се състои в края на август или в началото на септември, когато хората са във ваканция.“

Слави Трифонов даде своята прогноза, че ако има такъв референдум, огромна част от хората ще излязат да гласуват „за“ тези точки. „Всички трябва да гледаме съда, като справедлив съд – дали ще постъпи както винаги или както трябва“, каза още Слави.

Проф. Близнашки каза с оптимизъм, че и в НС има хора със здрав разум и призова да вярваме в доброто: „Надявам се, че ще бъдем поканени в комисиите, за да изложим нашата гледна точка и евентуално да ги убедим, че при такава гражданска енергия, при такова очакване в обществото, след като хората са на улицата близо цяла година, за да протестират срещу недъзите на нашата политическа система, трябва да има удовлетворение. И в този смисъл, един референдум ще даде възможност на суверена, на обикновените граждани, от които блика властта, които са източник на всички власти, да си кажат думата по въпроси, които в крайна сметка, ще доведат до нещо добро.“

В края на разговора Слави изрази своята позиция: „Уважаеми зрители, и вие ли сте отвратени като мен?! За 24 години всички, които са били на власт, са демонстрирали пълно пренебрежение, дори презрение към избирателите. Аз мразя излишен патос, но кое в тая държава е нормално? Нищо. Сега, когато имаме възможност да променим правилата, да ги задължим да се съобразяват с нас, те отново се опитват да ни спрат. Дори с нарушение на закона и то от Народното събрание. Народното събрание, което е длъжно да бъде символ на законността и държавността. Сега е ред на съда. В Конституцията пише, че съдът е независим орган. Сега, повече от всякога, е време да го докаже.
Искам да се обърна към политиците: Аз, моите колеги, както и поне 80 процента от българския народ не искат да са част от тази система и искат да я променят. И това ще се случи – или по законен, или по насилствен път. Вие избирате.“

Цялото предаване от 30 май 2014 г.