enbg

Проф. Атанас Раденски, 15 май 2018 г.

15.5.2018 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше проф. Атанас Раденски по повод книгата „На парти при президента“.

Проф. Атанас Раденски е един от най-успелите български учени в САЩ. Той е професор по компютърни науки в университета Чапман в Ориндж, Южна Калифорния. След завършването си негови студенти намират работа на места като Google или компании, свързани с киното.

Проф. Раденски разказа, че често се прибира в България. „Всяка година виждам нещо, което е по-хубаво от предишната“, категоричен е той.

През годините е написал много научни трудове, но книгата „На парти при президента“ решава да бъде роман. Професорът разказа, че разделя живота си на две части – 40 години живот в България, след това живот в Америка. По думите му сега е дошло време да опита и от „живота на литературата“.

Гостът разказа малко повече за порядките в Америка, където в университетите няма ректори, а президенти. Тяхна традиция е в началото на учебната година да канят в своите резиденции всички университетски преподаватели на прием. Именно там се озовава и главният герой в „На парти при президента“.

Книгата е забавен университетски роман. В нея доцентът историк Иван Иванов, по прякор Иванич, се наслаждава на безгрижния си живот в Софийския университет, докато един ден съдбата неочаквано му отваря път към Щатите. С леко сърце Иван заминава за Америка, за да преподава в университет там. Но още с пристигането си е завъртян във въртележка от забавни ситуации и приключения.

Цялото предаване от 15 май 2018 г.