enbg

Проф. Александър Чирков, 20 септември 2017 г.

20.9.2017 | коментара

Професор Александър Чирков беше гост в „Шоуто на Слави“. Освен за клиниката, която създава във Варна, кардиохирургът говори и за българския манталитет, за религията, както и за политическата ни система.

На въпроса защо се връща в родината си, професор Чирков си спомни как през 1978 година бил посетен във Франкфурт от Людмила Живкова, която го помолила да дойде в България и да помогне у нас да се изгради модерна медицина. „Аз бях шеф кардиохирург на втората изградена в Европа университетска болница. Първата е в Падова, втората е във Фрайбург“. И в момента Чирков продължава да се връща у нас, във Варна, като амбицията му е да изгради една от най-модерните клиники. Проектът за клиниката бил определен от Европейския комисар по здравеопазването Джон Дали като нещо невиждано.

Александър Чирков сподели, че не се чувства обиден за отнемането на болница „Св. Екатерин“, която изградил сам с финансиране от приятели от цял свят, но го счита за несправедливост. Съжалява най-вече за екипа, който е създал там: „Всеки петък ги събирах и им говорех, че сестрата е толкова важна, колкото санитаря, колкото и лекаря. Всички работят в екип, за да помогнат на този, който страда“. Учел ги още да се уважават помежду си и се опитвал да промени манталитета им.

Според професор Чирков трябва време, за да се промени мисленето на един човек: „Това е просто стадий на развитието на цивилизацията. И в Америка допреди сто и петдесет години са се убивали едни други, както арабските страни. Това е развитие“. При пътуванията и работата си в различни страни Чирков установил, че Швейцария е най-добре организираната държава: „Забраниха всякакви партии и казаха: ще има мажоритарна система. И те знаят – хората, колкото и да са различни по ум и по способност, ще разберат и ще различат кой е най-умният и най-опитният, за да ги управлява и да им създаде структури, в които те да се чувстват взаимно щастливи“.

„Установи се едно: че по времето на Втората световна война са се избивали всички – и германци, и французи, и холандци, и датчани…, а в същото време само една страна е неутрална и не е загубила човек. Това е Швейцария“. Според Чирков именно логиката на мажоритарната система е причината за това: „Така те постигат успех и до сега. Наистина се доказа, че мажоритарната система е най-стабилната“.

Според Чирков България е постигнала много неща – той спомена управлението на Богдан Филов, както и последните 10 години на Тодор Живков. Мнението му за тези последни години на комунизма е, че са били подчинени на класическата фраза: „Tempora mutantur, nos et mutamur in illis“, което означава „Времената се менят и ние се меним с тях“. „Това стана и с господин Живков – стана един наистина добър държавник. И това съм го чул от много големи хора – министри от западните страни“, заяви още Чирков.

На въпрос как е възможно в работата си да е технократ, а същевременно с това да е религиозен, проф. Чирков отговори: „Аз вярвам в доброто учение на Исус Христос, защото той казва: Ние винаги ще имаме противоречия и затуй едно ви съветвам – когато има противоречия и водите диалог, отстъпвай на този, който е по-умен и по-способен. Дай му правото, дори и да няма право… И така става. А ние, не само у нас, по целия свят, се борим, както е казал Херодот: всеки срещу всекиго, всеки срещу себе си“.

Цялото предаване от 20 септември 2017 г.