enbg

Проф. Александър Чирков, 17 декември 2015 г.

17.12.2015 | коментара

„Той е пример за успял българин, уважаван в цяла Европа, а тук, по стар български обичай, първо го оставиха да направи всичко в професионален план, а след това го изгониха“, така Слави Трифонов анонсира своя гост тази вечер – сърдечния хирург проф. Александър Чирков.

Проф. Чирков сподели, че не е обиден, но е разочарован от това, че беше изгонен от болницата, която той създаде – „Света Екатерина“. Той недоумява защо тогавашният министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски не е отишъл лично при него, за да му каже защо го отстранява като ръководител на клиниката.

Проф. Чирков довери, че се е върнал в България през 1981 г., защото много е искал да помогне на своята родина. „81-ва година дойдох с немски екип да оперирам 4-5 години и взех 100-150 души за една година на мои разноски да ги обучавам във Фрайбург. И чак като създадох кадри, се върнах да създам болница“, заяви големият сърдечен хирург.
Според професор Чирков най-важно за една болница са кадрите, „които непрекъснато учат, непрекъснато правят проучвания и виждат кое е най-добро за пациента.“

Пред Слави Трифонов проф. Чирков сподели, че сега се чувства добре, въпреки че са му взели несправедливо болницата. По думите на хирурга за създаването на „Света Екатерина“ не са използвани пари на българския данъкоплатец и тя е изградена от спонсори, които той е осигурил. На изказването на Слави Трифонов: „Вие трябва да се върнете в тази болница, професоре“, Чирков отговори така: „Самият министър и другите, които са тука, така правят, че да не мога да се върна в моята болница, в която са обучени почти всички интервенционални кардиолози сега. Те са минали там. Защото аз въведох стентовете, коронарографията“, каза още проф. Чирков.

Проф. Александър Чирков смята, че за да живеем в едно добро общество, колективният либерализъм трябва да надделее над индивидуалния либерализъм. „Индивидуалният либерализъм е добър, но ако няма и социален елемент, е много лошо, защото се развива мафията, развиват се престъпленията, корупцията“, заяви известният лекар и си пожела политиците и администраторите да мислят и за колектива, за обществото. Той призова също така политиците и лекарите „да се научат да четат“. „Това създава гражданско общество, другото са само лъскави сгради, молове – това няма да направи една страна щастлива“, убеден е проф. Александър Чирков.

Проф. Чирков изрази мнение, че здравеопазването в България е катастрофално. Използвайки метафора, той отбеляза, че според него здравеопазването е в „четвъртата най-висока степен на сърдечна недостатъчност“. Сърдечният хирург шокира и с изказването си, че над 90% от българските болници са пълни с бактерии. „Хората много често умират и от инфекции“, допълни Чирков.

„Не се пита първо за пари! Знаете ли колко комерсиално е сега?“, изрази възмущението си професорът. Той заяви, че в България са се създали интервенционални кардиологии, в които се слагат по 4-5 стента на човек. „Четири пъти се запушват, 4 пъти ги освобождават и пак слагат стентове, защото – най-малко работа, най-много пари. (…) Ето къде Касата (НЗОК) харчи парите“, заяви проф. Чирков. Той обясни, че на своите колеги е забранил да слагат повече от един стент, като се допуска най-много да се постави втори стент. По думите му, така е в Германия и САЩ. „Може ли 4 пъти на един пациент да му бъркате в коронарните артерии?“ – попита реторично проф. Чирков.

Според уважавания хирург в България трябва да се създаде независима структура от лекари-експерти, както е в Германия, която да определя качеството на обслужване от страна на лекарите и болниците.

В предаването Слави Трифонов и проф. Чирков разговаряха и за политическата система. Хирургът припомни, че още като депутат във Великото народно събрание е призовал броят на депутатите да бъде много по-малък от 240. В тогавашната си реч проф. Чирков е дал пример с Холандия, която е била 17 пъти по-богата страна от България и с два пъти по-голямо население, и която е имала 80 депутати.

Във видеото може да видите още какво е казал Тодор Живков на проф. Чирков по време на една вечеря и какво са му споделили Хелмут Кол и Генчер през 1991 г.

Цялото предаване от 17 декември 2015 г.