enbg

Протестите показват, че в България има свободни хора

12.11.2018 | коментара

Сценаристите Иво Сиромахов, Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев бяха в студиото, за да коментират протестите в страната.

Иво Сиромахов пръв коментира протестите от предишния ден. По думите му се случват хубави неща, показват, че хората не са се примирили, не са се предали. „Тези протести показват, че в България има свободни хора.“ – каза Сиромахов. Той коментира и изразената от БСП подкрепа към протестиращите, като каза, че точно тази партия няма право да подкрепя такива протести, „защото те са част от проблема“.

„На хората просто им писна, не може повече така. Демонстративната наглост в краденето и дебелоочието към хората има някакви граници. Това, което се случва в момента е в процес на натрупване.“ – каза Тошко Йорданов и припомни скандалите с ЧЕЗ, Търговския регистър, „родата на Делян Добрев“, оградата по границата, цената на горивата, предстоящите сметки за ток и парно. „Постановката и подходът към хората като към говеда, които нямат думата, освен да ги стрижат, да ги бият и да ги доят – ето това е резултатът“, каза Йорданов.

Ивайло Вълчев каза, че хората вече знаят, че когато цената на един продукт тръгне нагоре, това никога не е просто така, а следват и други увеличения. Той цитира изследване на финансово–аналитичната компания Bloomberg, направила изследване в 62 страни за цените на горивата. „Да, горивата в България са евтини – 1,15 евроцента за литър. Но, за да си позволи един литър гориво, българинът трябва да похарчи 5,5% от дневния си приход, който е средно 21 евро, а норвежецът, който плаща най-скъпото гориво в Европа, за един литър гориво трябва да похарчи по-малко от 1% от дневния си приход. Стандартът на живот в България е нисък и не се създават условия това да бъде променено.“ – каза Ивайло.

„В основата на всичко е ужасяващата корупция и това, че вече толкова години няма нито един осъден държавен чиновник за корупция. … В крайна сметка заради тази корупция страдат и хората с увреждания, страдат и пенсионерите, защото онези пари, които би трябвало да отидат към тях, просто са откраднати“, коментира Иво Сиромахов.

Според Тошко Йорданов това правителство „е тръгнало да си ходи“, въпросът е какво ще дойде след това. „Защото това правителство наказва хората“, смята Йорданов.

Иво Сиромахов подчерта, че хората не искат едно правителство да си отиде – другото да дойде. „Те искат тотална промяна на взаимоотношенията между властта и гражданите“, каза сценаристът. По отношение отразяването на протестите от медиите, той бе категоричен: „За медиите просто не ми се говори. Защото те се оказват част от същия този проблем, срещу който гражданите протестират. … Опитите да се заглушават събитията, да се подценяват, да се омаловажават – просто не правят чест на нито една медия.“

Според Тошко Йорданов всяка голяма телевизия трябва да отразява събитията в момента на тяхното случване, а не с няколко часа закъснение. По думите му, ако не съществуваше интернет, за вчерашния протест щяхме да научим едва в 10 вечерта.

Цялото предаване от 12 ноември 2018 г.