enbg

Приватизацията на „Булгартрансгаз“ била червена линия

19.12.2018 | коментара

Тагове:

В предаването Слави Трифонов коментира изказването на енергийния министър Теменужка Петкова по повод решението на ЕК да наложи глоба от 77 милиона евро на „Българския енергиен холдинг“ и на дъщерните му дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, с мотив че са злоупотребявали с господстващото си положение и са пречили на частни фирми да ползват газопреносната мрежа, за да участват на вътрешния пазар и да ползват газохранилището в Чирен.

На пресконференция министър Петкова заяви, че за българското правителство приватизацията на „Булгартрансгаз“ е „червена линия, която не можем да прекрачим“. Петкова се обоснова, че това е инфраструктура, която е стратегическа за страната и пряко свързана с националната сигурност. Ние компромиси с нашата национална сигурност не можем да правим, заяви министърът.

„Като слушам министър-председателя и енергийния министър, имам чувството, че да купуват българската газопреносна мрежа са се наредили – Ал Кайда, Ислямска държава и Боко Харам. Че тогава, се питам аз, уважаеми зрители, не беше ли заплаха за националната сигурност, когато продадоха Нефтохим – Бургас, БТК, Електроразпределителните дружества, ВиК-тата по градовете, Тец-овете, Летището, БГА Балкан, златните залежи на България?… Значи, какво излиза – че когато се издъниш заради некадърност, това веднага се превръща в заплаха за националната сигурност. И всъщност – това е точно така – некадърността на едно правителство е заплаха за националната сигурност на държавата.
Помислете си добре, уважаеми зрители, всичко си има цена. И ние си плащаме цената, че тези хора ни управляват.“ – коментира Слави Трифонов.

Цялото предаване от 19 декември 2018 г.