enbg

Претендентите в плен на притеснението

15.10.2010 | коментара

15 октомври 2010 г.

Продължиха изпълненията на претендентите в първата задача от проекта – „Монолог по актуална тема“.

Първа се представи Марина Гашпарова. Нейната тема беше: „БСП хвърли око на Цецка Цачева след неуспешен вот“.

Иво Сиромахов даде съвет на Марина да вниква повече в текста и да прави акценти. Неговият коментар беше такъв: „Да се поднася политически хумор е много трудно. Направи ми впечатление, че много бързаш, сякаш бързаш да си кажеш нещата и да си ходиш. А тук има неща, на които трябва повече внимание да им отделиш и то, ти да ни насочиш вниманието към тях.“

Слави имаше резерви по отношение текста, който Марина представи, предвид наличието на намеци в сексуален план. „Най-сложното е да предадеш неща, които създават впечатление за неудобство.“ – каза той. В допълнение съветът му към Марина беше да говори с повече настроение и да избягва меланхоличността и бързината.

Мнението на Светослав Митев беше, че Марина се е справила много добре, като правилно е избрала сериозния тон. Препоръката му бе, че в мерената реч би могло да вложи повече патос, защото „това ще подчертае пародийния характер на текста“.

Бившият боксьор Васил Матев трябваше да представи разсъждения на тема „Здравният министър бил дисководещ“.

Облечен с дънки и маратонки, но пък с риза, вратовръзка и сако, Васил получи поздравления от Иво Сиромахов за „жестокия стайл“. „Ако не е бъзик, мерси!“ – отвърна габровецът.
Иво коментира още, че текстът е затруднил значително Васил, но пък представянето му е било с вродена органичност, която се среща при много малко хора. Иво отбеляза и това, че претендентът е изчел и ремарките – текст, който показва как да кажеш нещо, а не трябва да го четеш. Васил пък си призна, че бил предупреден, но така се получило.

Според Слави, Васил е започнал добре и е бил непринуден, а „най-важното е да си естествен“. Слави също изтъкна затруднението на Васил да произнася някои думи: „Нещата не ти се връзваха точно като твоя словоред, започна да ставаш изкуствен. Ти си интересен, оригинален, неконвенционален, но трябва да се трудиш повече – да разбереш и подредиш текста. Забавлявай се, карай и другите хора да се забавляват, но полагай и труд.“

Въплъщението на сексапила, русокосата Даниела Тонова говори пред комисията на тема „Алигатор преспа в изтрезвителното“.

Светльо Митев изтъкна, че текстът е бил изпълнен вярно, но той не е успял да почувства акцентите на правилните места – „малко равно ми течеше“.

По думите на Слави, притеснението на Даниела е направило така, че гласът й да е още по-тънък. Трябва да говори както в ежедневието, коментира той.

Иво каза, че Даниела е била „много тиха“, но – според него – вероятно е оглушал, тъй като напоследък е свикнал с „водещи, които постоянно крещят“.

Слави изтъкна притеснението като основен проблем при всички претенденти и добави, че те не трябва да се притесняват, защото все пак искат това да работят – да говорят пред хора. Иво Сиромахов охарактеризира състоянието им като „дебютантски спек“.

Георги Николов говори на тема „Мъжете у нас масово живеят с родителите си“.

„Имаш хубав текст, но няма нужда да го играеш“, каза Слави на завършилия Актьорство за куклен театър Георги. Съветът на водещия беше такъв: „Трябва да го казваш естествено. Ти не си герой в пиеса. Това не е актьорска работа. Това се казва в разговорен план с единственото важно нещо – да усещаш къде е вицът. Ти на два пъти го прецака.“

В същата насока бяха и думите на Иво Сиромахов: „Трябва да се опиташ да говориш така, както говориш с приятелите си, а не както говориш на сцената. Трябва да го казваш съвсем нормално, без да се преподобваш, без да играеш всяка дума.“

„Вярно е, че днес текстът направи за теб повече, отколкото ти направи за текста“, изтъкна Светльо Митев, след което имаше и похвала към Георги за това, че изпълнението му е забавлявало публиката.

Ива Николаева се представи с монолог на актуална тема: „Пари за спорт само срещу медали“.

Слави коментира, че е започнала много добре да разказва историята си. „Това, че си готина и си секси, може да бъде плюс, може да бъде и минус. Ти можеше да направиш много повече. Трябваше да продължиш в същия дух.“

Ето какво беше мнението на Иво Сиромахов: „Красотата е нещо, което помага да те приемат добре преди да започнеш да говориш. Като заговориш, вече трябват други качества.“ По думите на Иво, Ива притежава чувство за хумор и схваща текста, но трябва да се отпусне и да бъде по-весела и забавна.

Според Светльо Митев, по-дългият текстови масив е уморил малко Ива, но пък представянето й е било „крайно удовлетворителен дебют“.

В понеделник ще видим как ще се справят с монолога на актуална тема Елена Вътева и Тони Стоянов. Тогава един от претендентите ще се раздели с мечтата си да бъде водещ.