enbg

Преди 106 години българската армия превзема Одрин

26.3.2019 | коментара

„Уважаеми зрители, може би тези, които се интересуват от история знаят какъв е днешният ден, това е много важен ден, защото преди 106 години българската армия превзема град Одрин. Ще ви цитирам думите на германския генерал Фог. Той казва: „Одрин е непревземаема крепост, но за българите – кой знае…“ Така казва немският генерал.
Дори българското Главно командване не е искало да се предприеме директна атака на крепостта, защото по това време Одрин е бил чудо на военната инженерна мисъл. Но генерал Георги Вазов, брат на великия Иван Вазов, решава на своя глава да заповяда атака. Когато негов подчинен му заявява, че ще изпълни дълга си, той отговаря: „Дълга ли? Смятате ли, че е достатъчно, ако ние утре изпълним само дълга си? След едно поражение всеки страхливец може да се оправдае, че е изпълнил добросъвестно дълга си. Слава, слава или смърт ни чака утре!“ – така казва генерал Вазов.
И само за две денонощия българите превземат Одрин и практически слагат край на Балканската война. Ако днес отидете в Одрин и посетите музейния комплекс, посветен на тази битка, ще останете с усещането, че турците са спечелили, но те много добре знаят истината.
Така че, уважаеми зрители, днес е много подходящ ден, за да ви кажа, че е имало българи, които с думите „Слава, слава или смърт!“ са печелили битки и уважение. И колкото и да не ви се вярва, ние сме техни потомци“- каза Слави Трифонов в чест на победата на Българската армия при Одрин преди 106 години.