enbg

Преди да пристигне в България, Хорацио обиколил 16 държави

11.6.2010 | коментара

11 юни 2010

Хорацио Гонзалес се озовал в „Добре дошъл в България”, защото приятели от Русе му казали, че сигурно има какво да покаже.

Преди да дойде в България, авантюристът от Мексико е бил в още 16 държави: САЩ, Гватемала, Белис, Салвадор, Хондурас, Никарагуа, Коста Рика, Панама, Колумбия, Тринидад и Тобаго, Карибски острови, Франция, Италия, Англия, Словения, Унгария, Сърбия и Румъния. На въпрос защо обикаля всички тези страни, отговаря, че много му харесва да вижда различни хора, различни места и да се учи от това.

В Мексико Хорацио е живял в столицата Мексико сити. Учил в най-големия университет в Мексико – Националния автономен институт. Там учил право в продължение на 5 години, като получавал и стипендия от държавата, и „така не е много скъпо”. Там му остава да си защити държавния изпит.

Хорацио работил в адвокатски кантори, като в последната – най-голямата в Мексико, – се задържал 8 години. Заплатата му била 8000 песос или около 900 долара. Признава, че когато тръгвал на пътешествие, нямал „гадже, мацка, чика”. „Има много жени, но не винаги имаш гадже.” – заключва Хорацио. Последната му сериозна приятелка се казвала Марияна и се разделили пет месеца преди да тръгне на своята околосветска обиколка. „Тя казва: „Няма любов” – добре.” – описа положението мексиканецът.

Заедно с двама приятели – от Куба и Аржентина, правили проект за помощ на деца-сираци от Латинска Америка, разказва Хорацио. Тримата купуват стар училищен автобус, декорират го, екипират се и пътуват в Латинска Америка като помагат на сираци. Хорацио има родители, но от детска възраст те му давали пример да помага на деца, останали сами. Разказва, че така е възпитан и когато има възможности, той прави това.

След края на проекта Хорацио обикалял Латинска Америка само с раница и палатка, и година и половина вече обикаля с тях. На въпрос защо пътува по света, Хорацио отговаря, че си мислел – щом много му харесва в неговата страна, да се запознава с различни хора от различни региони, то още повече ще му харесва в други, далечни страни. Спестявал пари от кантората и един ден тръгнал на своето околосветско пътешествие.

В България Хорацио вече е изкачил Мусала, а за това свидетелства снимка, на която е издигнал българското знаме. Къде ще отиде след България Хорацио още не знае, а и не може да мисли, защото иска повече да опознае България, пък и сега идва лято и първо ще отдаде дължимото на морето.

Изненадата си към Слави Хорацио обоснова с трудността в комуникацията между двамата и езиковата бариера. Той обясни, че много обича да свири и пее и затова ще изпее мексиканска рок песен на български език, за да види Слави, че той не просто научава езика, но и може да пее на него. Песента бе озаглавена „Сърце и душа”, с автор на българския текст Емилиян Велинов.

Възхитени от свободния дух на Хорацио, членовете на комисията му вдигна шестици, изключение направи Светослав Митев с оценка 4.
Така средната оценка на Хорацио беше 5,60.

Класирането за десетата задача е както следва:

Ервин Линдбихлер – 6,00
Айсату Диало – 6,00
Дияна Миликевик – 6,00
Анджела Родел – 6,00
Гюнтер Хемпел – 6,00
Андрю Ричардс – 6,00
Елена Рубеж – 5,80
Хорацио Гонзалес – 5,60
Линдзи Солтцгивър – 5,60
Уалид Бен Мустафа – 5,40

Резултати в генералното класиране преди ФИНАЛА:

Линдзи Солтцгивър – 5,78
Ервин Линдбихлер – 5,76
Анджела Родел – 5,74
Андрю Ричардс – 5,74
Елена Рубеж – 5,72
Хорацио Гонзалес – 5,72
Айсату Диало – 5,68
Дияна Миликевик – 5,68
Гюнтер Хемпел – 5,64
Уалид Бен Мустафа – 5,46

Последната задача, която финалистите в „Добре дошъл в България” ще изпълнят на Големия финал, се нарича „България през моите очи”!

В тази своя последна задача чужденците ще трябва да представят по максимално атрактивен начин България, такава, каквато я виждат, разбират, познават и чувстват. Как точно ще го направят, зависи изцяло от тях.

Съществен момент за Финала е начинът, по който ще се формира крайното и окончателно класиране.

Изпълнението на последната задача ще бъде оценявано, както досега – от журито, но в последния кръг ще се включат и зрителите. Те ще могат да поставят оценки на чужденците на живо, по интернет. Зрителските оценки ще бъдат изключително важни, защото ще имат еднаква тежест с оценката от комисията – към крайната оценка на журито, от всички кръгове, ще се прибави и оценката, която ще поставят зрителите на чужденците. Оценката за окончателното класиране ще се образува 50:50 от двете оценки.

Големият финал ще бъде в два дни – четвъртък и петък, 17 и 18 юни 2010 година, от 22.30 часа!