enbg

Прахът на проф. Божидар Димитров беше разпръснат на военното гробище в Ново село

20.7.2018 | коментара

В предаването, посветено на паметта на проф. Божидар Димитров, Иван Кулеков сподели в студиото, че според него на 1 юли България е изгубила „своя учител по история“. „Българската история никога няма да бъде разказвана така човешки, с такава обич и гордост, и болка, с каквито я съпреживяваше Божидар Димитров“, каза Кулеков. Той разказа и за последните снимки с проф. Димитров, на които двамата са били заедно: „Божидар наскоро беше преживял инфаркт. Той ми каза, когато тръгнахме, че ще минем през местата, на които иска да си вземе прошка с България. А неговата България не беше само в днешните граници на България“. Тогава двамата отиват на военното гробище в Ново село, близо до град Струмица в Македония, където Божидар Димитров изрича думите, че като почине – иска половината от праха му да бъде разпръснат в Созопол, а другата половина – на това военно гробище.

Иван Кулеков излъчи видео материал, в който Тодор Димитров, племенник на проф. Божидар Димитров, изпълнява последното желание на своя вуйчо – прахът му да бъде разпръснат на гробището в Ново село. „Божидар беше много повече от вуйчо. Аз много добре съзнавах какво е той за България и виждах какво прави за България. Той искаше хората да вярват, да са горди от това, че са българи. И искаше да покаже на българите, на управниците ни – на всички, че това, което ние имаме днес, е благодарение на нашите войници, които са се борили за свободата на България“, каза Тодор. „Той се чувстваше един от тях, искаше да бъде един от тях. (…) Ние изпълняваме последното негово желание в момента“, допълни той.

Във видеото говори и Митко Георгиев, който сподели, че е научил от Божидар Димитров как се брани българщината. Според него в лицето на проф. Димитров македонските българи са виждали един обединител. „Колкото изгуби България, толкова повече изгубихме българите, които живеем извън България“, каза Митко Георгиев.