enbg

Практичен поглед над ситуацията в Македония

4.5.2017 | коментара

Тагове:

Във връзка със сблъсъците в македонския парламент през последните дни и нестабилното положение в Македония през последните години Слави Трифонов разговаря с Тошко Йорданов, Филип Станев и Иван Кулеков. Водещият подчерта, че би искал разговорът да бъде един по-практичен поглед над ситуацията там.

Тошко Йорданов, който е историк, каза, че при нахлуването и побоя над депутати в македонския парламент миналата седмица картината наистина е изглеждала зловещо, но изрази мнение, че реакцията на голяма част от хората в България е била положителна, включително и неговата. „Депутатите на тази географска ширина заслужават бой“, каза той. Македония е по-зле от България, но не е по-различно, смята още сценаристът. „Македония си избира депутатите с пропорционална избирателна система. В Македония има две партии и една етническа партия – при тях – албанска, при нас има турска. В Македония албанската партия го играе златен пръст на предното управление – беше с ВМРО и Груевски, след изборите обърна палачинката и в момента е съюзник на Заев, на социалдемократите – тяхното СДС. В България имаме едно ДПС, което първо беше с ГЕРБ, после беше към БСП, сега ще видим при новото управление при кого ще се присъедини“, коментира Йорданов. Слави конкретизира, че сега „златният пръст“ в България е друг, в лицето на националистическия вот.

Според Тошко Йорданов в Македония има силно политическо противопоставяне на две корумпирани партии. „Силно корумпирани са и двете. Македонците с тази избирателна система, която странно защо я има и в България, избират между една корумпирана партия и друга корумпирана партия и по средата има една етническа партия, която накланя тигана в едната или в другата посока“, каза той.

Поводът за нахлуването в парламента е бил изборът на Талат Джафери, албанец, за председател на народното събрание, казаха гостите в студиото. Тошко Йорданов внесе важно уточнение, че протестиращите в момента, от ВМРО, чиито протестни думи са „Вие разпродавате Македония на албанците“, преди това са управлявали заедно с тях 10 години. Той обърна внимание и на това, че във Франция има араби, но няма етническа партия, защото това се блокира от мажоритарния вот, докато в страни като Македония и България има етнически партии, обусловени от пропорционалната избирателна система.

„Моето мнение е, че Македония има проблем с конституирането си като държава. Там има липса на национална идентичност“, каза Тошко. Слави изказа впечатлението си от телевизионните кадри: „Ти видя ли за каква омраза става въпрос? Те мразят шиптърите наистина, със злоба в сърцата си, мразят и нас!“

По отношение на изхода от ситуацията Филип Станев подкрепи становището на проф. Божидар Димитров, който вижда две опции. Първата опция е предложеното от американския конгресмен от албански произход Дейна Рорабейкър поделяне на Македония между България, Косово и Албания, и втора опция, която по думите му е по-скоро позиция на ЕС и останалата част на американския държавен департамент – всичко да се успокои, да се избере правителство и нещата да продължат по старому. Но Филип цитира и следните думи на проф. Димитров: „Няма начин да оцелее държава, поставена на основата на стопроцентова историческа фалшификация“. Това, според него, се случва в историческа план.
Иван Кулеков, който често работи напоследък в сътрудничество с Божидар Димитров, уточни, че тезата на професора е следната: „На Балканите могат да съществуват две български държави – България и Македония“.

„Истината е, че всичките тези каши на Блаканите не са проблем на народите, които живеят на Балканите, а на така наречените Велики сили – САЩ, Франция, Великобритания, които всъщност са чертали границите. Тази бомба е заложена в началото на миналия век. (…) Когато са чертани границите, не са чертани така, че народите да бъдат свободни и проспериращи, а са чертани съобразно интересите на едните Велики сили, спрямо другите Велики сили“, каза Тошко Йорданов. Според него в момента в Македония са застъпени интересите на САЩ и Русия. Той каза още, че нито един балкански лидер не е успявал да се изправи и да каже как стоят нещата. По думите му, причината е в това, че „сме зависими“ – ние сме член на ЕС, а ЕС има други интереси.

Тошко се съгласи с думите на Слави, че това е бомба със закъснител и ние в момента я гледаме. (ситуацията в Македония, б.р.) Един от начините за справяне, според него, е тя да бъде по-демократична и той отново посочи мажоритарната избирателна система, която „омаловажава присъствието на етническите партии“. „В момента избирателните системи и при нас, и при тях им придават огромна важност“, каза Тошко.

„Искам да кажа, че всяко прекрояване на границите, особено на Балканите, води до война, до кръв и няма оправдание“, каза Кулеков.

Според Тошко Йорданов, ако се говори честно, важното е колко е мощна една държава и колко може да си позволи. „Русия анексира Крим и историческата истина е, че Крим е по-скоро руски, отколкото украински. Турците биха могли да имат претенции, че са го загубили във война от руснаците, отколкото украинците. Ако ние бяхме ядрена свръхсила и имаме подобен проблем и анексираме българската част от Македония, какво щеше да стане? Нищо.“, коментира сценаристът.

Тошко Йорданов каза, че в международен план има огромно лицемерие и припомни, че САЩ и НАТО атакуват Сърбия в разрез със всякакви международни спогодби по време на войната в Сърбия, която е чисто вътрешен проблем.

Цялото предаване от 4 май 2017 г. беше посветено на Македония.