enbg

Правната комисия не пожела да обсъди мажоритарната избирателната система

16.1.2017 | коментара

Тагове:

Вижте какво се случи на извънредното заседание на Комисията по правни въпроси на 13 януари 2017 г., на което трябваше да се обсъдят двата законопроекта за промяна на избирателната система. Промяната беше поискана от 2 500 000 души, които гласуваха с „да“ на референдума на въпроса „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“. Заседанието обаче не се състоя, тъй като членовете на комисията не приеха дневния ред.

Предложения от тяхна страна нямаше. Изказвания и обсъждане също нямаше. Дневният ред беше отхвърлен с 10 гласа „против“ срещу 7 гласа „за“.

Данаил Кирилов, председател на правната комисия, напомни на членовете й, че те са били редовно уведомени за заседанието, а законопроектите, които трябваше да разгледат, са внесени в срок. Поради липса на аргументи за отхвърляне на дневния ред, той предложи да го гласуват повторно, което отново доведе до отхвърлянето му с 9 гласа „против“.

На срещата присъстваха и омбудсманът Мая Манолова, която изготви съвместно с Инициативния комитет на референдума законопроект за промяна на Изборния кодекс, независимият депутат Георги Кадиев, който внесе законопроекта, както и Филип Станев – член на ИК на референдума.

„Искам да ви помоля да не се крием зад процедурни хватки“, каза Георги Кадиев на членовете на комисията, определи поведението им като „срамно“ и обяви гласуването им за бойкот на желанието на 2 милиона и половина българи, които искат мажоритарна избирателна система.

„Надявам се уважаемите господа депутати да осъзнават, че тук в момента има медии, има камери – това са очите на всички български избиратели, които ще видят какво се случва!“, каза Филип Станев. Това обаче не притесни членовете на правната комисия, които бързо напуснаха залата.

След като почти всички излязоха, Явор Нотев от „Атака“ реши да направи изказване, в което обяви, че има принципни възражения срещу предложенията за мажоритарна избирателна система, освен това има възражения и срещу съдържанието на „Шоуто на Слави“, след което… и той напусна залата.

Филип Станев коментира, че ако Явор Нотев е обиден на нещо, казано в „Шоуто на Слави“, има два начина да потърси правата си – или в съда, или с право на отговор. „Ако мен ме нарекат негодник, и аз не съм негодник – повярвайте ми, не бих се обидил!“, заключи Филип Станев.

Цялото предаване от 16 януари 2017 г.