enbg

Потърпевш от полицейско насилие печели делото след 5-годишна борба

5.12.2017 | коментара

Иван Кулеков представи случая на Радослав Божинов, който преди 5 години е потърпевш от полицейско насилие, а освен това е и обвинен. След 20 дела той и адвокатът му успяват да спечелят – преди няколко седмици Радослав печели делото срещу полицията и е оневинен.

„Искам да ти припомня началото и да ти покажа края на една колкото лична, толкова и обществено значима история, която продължава 5 години. (…) Това е една история за дивашко полицейско насилие, преминало в държавно насилие и за още нещо“ – така Иван Кулеков анонсира случая с Радослав Божинов.

Във видео материал от 24 януари 2012 година адв. Николай Хаджигенов разказва историята на Радослав. На 14 април 2011 г. около 12:30 ч. Радослав се прибира от концерт в НДК. Излизайки на бул. „Фритьоф Нансен“, където се опитва да хване такси, до него спира немаркиран автомобил и от него излизат двама цивилни, които впоследствие се оказват служители на Първо РПУ. Искат му личните документи, без да се легитимират, като твърдят, че са полицаи. Радослав показва личната си карта, но иска и те да се легитимират.

Мотивът, с който е спрян, е че изглежда подозрително, като има дълга коса, вързана на опашка и е по дънки. След като той иска да се легитимират, по думите на адвоката, те започват да го бият зверски. Нанасят му побой, викат подкрепление. От побоя той лежи две седмици в „Пирогов“. Счупени са носът му, едната скула, отчупени са парченца от предните му зъби. Има множество охлузвания и натъртвания по цялото тяло, включително по гърба. Голяма част от нанесения му побой е докато е вързан с белезници.

5 години по-късно адв. Хаджигенов споделя следното: „По делата, свързани с полицейско насилие винаги има обвинени. Вината на лицата, пострадали от полицейско насилие обичайно се състои в това, че те знаят правата си и искат да ги отстояват. Прокуратурата вместо да разследва извършителите на полицейската бруталност, прикрива ги и винаги поддържа обвинение на пострадалите от полицейско насилие“.

Емигриралият след този случай Радослав разказа, че делото срещу него продължило 5 години.
Имало над 20 заседания, за които той пътувал на собствени разноски и се явявал на всяко едно заседание, уточни неговия адвокат.

„През тези 5 години 90% от полицаите, които се явиха в съда, излъгаха“, каза Радослав Божинов. От своя страна адв. Николай Хаджигенов потвърди, че това е така „защото е безнаказано“. По думите му единственият полицай, който не излъгал, бил дежурният офицер, по чиито показания Дежурната е срещу коридора с клетките и той два пъти е излязъл и е видял два пъти Радослав Божинов да лежи в коридора в локва от собствената си кръв. И два пъти е викал линейка. „Идва, забърсва го и си отива“, каза Хаджигенов, като направи уточнението, че чак след като го освобождават, Радослав отива в „Пирогов“ и остава там две седмици.

„До ден-днешен няма нито един полицай, извършил полицейско насилие, който да е уволнен, не да е в затвора. Политическата система насърчава действията на тези служители, защото утре когато гражданите се изправят да протестират срещу същата тази корумпирана власт, тогава милицията влиза в ролята си на милиция. И застава срещу гражданите, които им плащаме заплата, за да брани малцината феодали.

Въобще за право и правосъдие у нас говорят малцина съдии, на които им стиска да говорят и неколцина адвокати, и никой повече. Това е. Да се изправиш срещу властта, без значение в каква форма е тя, е най-трудното нещо. Това е нещо, което направи Радослав. За съжаление такива хора у нас са твърде малко. Ако бяха малко повече, нямаше да имаме нито полицейско насилие, нито политическа маша – прокуратура, нито щяхме да имаме тоталитарно управление“, заяви адв. Николай Хаджигенов.

Завършекът накрая е успешен за потърпевшия от полицейския произвол. „Успях да спечеля делото срещу полицията, както и бях оневинен преди няколко седмици. Искам да ви кажа, че си заслужава да се борите“, заяви Радослав. Сега той смята да създаде сайт, чрез който да помага с информация и съвети. „Ако не се борим в тая държава, тя няма да се промени. По никакъв начин нещата няма да се по-добре за хората след нас“, сподели убеждението си Божинов.

След финала на видео материала Слави Трифонов попита Иван Кулеков защо за баланс не е дал думата и на другата страна. „Нали съдът ги е интервюирал и е решил, че те или не казват истината, или казано по друг начин – те лъжесвидетелстват“, отговори Кулеков, а в заключение думите му бяха такива: „Финалът на тази история е, че трябва да се борим, както това момче и неговия адвокат Хаджигенов са се борили 5 години. И накрая има един полицейски въпрос, който трябва да си зададем всички ние: „И какво правим сега, когато битият е невинен?!“

Цялото предаване от 5 декември 2017 г.