enbg

Пореден случай, в който човек не може да защити своята собственост и семейството си

6.3.2018 | коментара

По повод ареста и обвинението в убийство на д-р Иван Димитров, който застреля крадец в дома си и последвалите протести в негова защита, г-жа Милена Раева изпрати писмо до Слави Трифонов чрез фейсбук. Ето какво пише тя в своето писмо:

„Здравейте, и аз искам да споделя подобен проблем. Правя това с Вас, просто защото ми се струва, че най-много като че ли Вие се интересувате от българския гражданин.

Аз живея в едно малко село до гр. Елена. Тук, заедно със семейството ми имаме малка семейна ферма. Точно преди една година бяхме притеснявани от един господин от ромски произход, който идваше няколко пъти до фермата ни и искаше постоянно някакви неща, които аз му отказвах, както и му отказвах изобщо всякакви контакти. Същият ром се беше настанил в необитаема къща в селото ни и съседка го е виждала да се опитва да влиза в други дворове и плевници в селото. Информирахме кмета на съседното село, към чието административно населено място е и нашето село и дотам.

Никой нищо не направи. Една сутрин рано видях ромът да влиза в двора на нашата къща, където е и фермата ни. След 20-минутен спор и разправия, в която го убеждавахме просто да напусне селото ни, не издържах и стрелях във въздуха със законно притежаваната си въздушна пушка. При произведения изстрел се счупи страничното стъкло на автомобила му. Вече точно една календарна година се води следствие, в което не е разпитан нито един свидетел от селото, иззета е пушката ни за експертиза и дотам. Повече нищо не се случва, като разследващият полицай от досъдебното производство ме информира, че районният прокурор иска още разпити и смята да ме подведе под отговорност за опит за убийство на човек, който дори не е бил в посоката, по която съм стреляла.

Господин Трифонов, моля Ви, просто да ми отговорите как да продължа да работя в тази държава, и то един от най-тежкият труд, животновъдството, ако не мога да защитя по никакъв начин собствеността си, труда си, семейството си. Не зная дори как да се чувствам – гневна, отчаяна, тъжна, обидена, огорчена, отвратена, не зная…“

За случая с д-р Димитров по-късно Слави Трифонов разговаря и с Осман Октай.

Цялото предаване от 6 март 2018 г.