enbg

Поп-фолк и рап се вихриха в „Музикална академия Ку-ку бенд”

15.1.2010 | коментара

14 януари 2009 г.

„Песен с рап елемент” беше третата авторска задача за участниците в „Музикална академия Ку-ку бенд” – „Стани поп-фолк звезда”. След като преминаха през празничните Коледни песни и кахърните песни за изневярата, изпълнителите трябваше да се справят и с музиката на социалния протест – рапа. За целта те трябваше да обединят усилия с рап изпълнител.

Няголета, която трябваше да пее първа в четвъртък се появи в компанията на рап-звездата на българското село – Цеко Сифоня. Химна на обединението между Котел и Ребърково беше озаглавен „Достъп забранен”, а автори на текста и музиката бяха поетесата Лора Димитрова и композитора Спас Лазаров.
Коментарът на Митко Щерев за изпълнението беше следния: „Няголета се справи за 6+. Интересното в нейното пеене е, че то е между поп, американско суингиране и поп-фолк. Даже има и нещо от народната музика. Направи го много точно.” Иво Сиромахов обясни, че да се напише песен за Цеко Сифоня не е лесно, понеже „Цеко Сифоня е единственият български изпълнител, който не бяга от темата за селото” и добави, че Лора се е справила чудесно с особеностите на изказа на Цеко Сифоня. Според Слави Трифонов на края на песента е трябвало Цеко Сифоня да бъде интегриран в пеенето на Няголета – да се смесят рапа и пеенето. Песента получи петици от Слави Трифонов и Митко Щерев и шестица от Иво Сиромахов.

След това сцената беше връхлетяна от рап-трио – Наско Терзиев, Румънеца и Енчев. Тримата „рап-тенори” представиха песента „Дилема”, която беше по музика на композитора Теодор Ташев и текст на поетесата Кристина Павлова. Интересното в изпълнението беше, че единствено Енчев пееше на майчин език – припевът, изпълняван от Наско беше на гръцки език, а куплетите, които изпълняваха Румънеца и Енчев – на български. Интересно беше обяснението на поетесата Кристина Павлова за това защо е решила припева да е на гръцки: „От една страна искахме да сме по-оригинални, а от друга страна – когато припева и куплетите са на различни езици, показваме, че може би трябва да сложим край на нарушения комуникационен процес между жанровете.” На такава желязна обосновка би могъл да завиди всеки кандидат за еврокомисар.
Слави Трифонов каза, че парчето му е харесало, защото звучи много хитово и изрази задоволство от това, че припева е на гръцки език – в резултат на това той постави най-високата оценка на песента „Дилема”. Митко Щерев и Иво Сиромахов също адмирираха изпълнението и поставиха оценка 5.

Двете перли от Бяла Слатина – Венеция и Патриция бяха избрали да си партнират с изпълнителя на хитовете „Пари нема действайте” и „Cha-cha Chalga” Георги Милчев-Годжи. На въпроса на водещия „Ти пъ коги стана и рапер?”, Годжи отговори лаконично: „От коги ти стана водещ!”. Песента на Венеция, Патриция и Годжи беше написана от композитора Анатоли Ангелов и поета Борислав Пешев и беше озаглавена „Момичешки мечти”.
Слави Трифонов коментира, че е приятно изненадан от начина, по който пеят Венеция и Патриция, защото „те пеят много повече с поп елемент и R&B елемент, отколкото въобще са пели някога”, за което беше поздравен композитора на песента. Като минус на парчето беше отбелязан равният и меланхоличен припев. Иво Сиромахов се оплака, че не е чул по-голямата част от текста, в който иначе има много разнообразна тематика – от Наглите и Красьо Черния до темата за Перник. Митко Щерев заяви: „Общо взето парчето ми хареса. Според мен речитативите трябваше да бъдат два и парчето щеше да бъде по-стройно.” Песента получи две четворки – от Митко Щерев и Иво Сиромахов, и една петица – от Слави Трифонов.

Последното изпълнение в четвъртък беше на Роксана, която беше избрала да си партнира с двама млади рапъри – Marteen & Bix. Автори на песента “Таргет зона” са композитора Симеон Сомлев и поетесата Антония Янакиева. Именно това беше и единствената песен, която получи най-високата възможна оценка от журито – пълно 6. Коментарите за нея бяха следните:
Слави Трифонов: „Това е най-хубавото парче, което чухме тази вечер. Първо, в текста има хитов елемент. Роксана се справя за пръв път толкова свободно, това нещо видимо й харесва. Момчетата (Marteen & Bix) се смесват добре и има чувство за хумор между тях. Най-вече припевът е хитов и тя го пее много готино.”
Иво Сиромахов: „Парчето е много яко и нямам никакви забележки.”
Митко Щерев: „Има трима известни хора в България, които са високи 1,56. Аз, Л.И. и това момиче. По този повод, знам, че ще му стане кофти, обаче – господин Трифонов, ръстът ви пречи много за музиката. Сега сериозно – като аранжимент това наистина беше най-точно подреденото парче.”

Така временното класиране след първите 4 изпълнения в задачата „Песен с рап елемент” е следното:

Роксана – 6
Няголета – 5,33
Наско Терзиев – 5,33
Венеция и Патриция – 4,33

В петък предстои да видим останалите трима изпълнители, след което ще стане ясно и цялостното класиране на участниците в Музикална академия „Ку-ку бенд” – „Стани поп-фолк звезда” след първите три кръга. След това, на изпълнителите и екипите от поети и композитори ще бъде поставена четвъртата задача за авторска песен.