enbg

Политиката е била и остава професия предимно за негодниците

11.1.2017 | коментара

Иво Сиромахов коментира репортажите, заснети днес в НС от колегата Станислав Балабанов с думите:

„Нека да си представим, че сте идиоти. А сега да си представим, че сте депутати. Всъщност то е едно и също.“
Това го е казал Марк Твен, преди повече от 120 години.
Тази негова мисъл донякъде ме успокоява. Значи и тогава политиката е била професия предимно за негодниците, за хората с умствени и морални дефицити.
И все пак аз като родолюбец, мога да заявя гордо, че днешните български депутати са много по-идиоти от американските депутати преди 120 години.
От репортажите в парламента, които заснехме днес, става ясно, че никой идиот не може да бъде чак толкова идиот, колкото българският парламентарен идиот.
Българският парламентарен идиот е човек, който предимно е във ваканция. През останалото време обяснява пред медиите как нищо не може да стане, защото няма кога, времето е лошо, освен това е махмурлия и изобщо защо пък трябва да работи.
Българският парламентарен идиот мрази избирателите си. Те са някакви досадници, които изобщо не са важни. Е, преди избори парламентарният идиот трябва да ходи и да се среща с тях, което хич не му е приятно, ама пък изборите са веднъж на четири години, к`во толкова. През другото време изобщо няма да ги вижда тия досадни избиратели. К`во като са гласували за него? Това си е техен проблем. Да гласуват пак, като им е толкова акълът!
Българският парламентарен идиот живее само за три неща. Яденето, пиенето и краденето. В тези дисциплини никой не може да го бие.
Българският парламентарен идиот вярва, че е безсмъртен, защото е чувал, че идиотизмът е вечен.
Веднъж гледах една анкета, в която разпитваха деца каква е разликата между политик и държавник. Едно от децата каза, че държавникът е умрял политик. Ако наистина е така, то може да се каже, че днес имаме нужда от повече държавници.“

Цялото предаване от 11 януари 2017 г.