enbg

Подписите за референдума и проверката за валидност

23.11.2015 | коментара

Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев от Инициативния комитет за референдума и Виктория Василева, шеф на организационния комитет разказаха за работната среща, която са имали по-рано същия ден.
Поради появилите се много препятствия, заложени в закона за референдума, днес те са разговаряли с Надя Бонева, директор на Дирекция административно–правно обслужване в Народното събрание и Стефан Катев, правен съветник в Дирекция пленарни заседания и финални текстове.

Тримата дадоха да се разбере, че ГРАО, ЦИК и Народното събрание са институциите, които имат отношение към събирането на подписи, но не са си изяснили кой каква функция изпълнява. По думите на Тошко Йорданов, от наша страна е отправено запитване към ЦИК, а от там са ни препратили към ГРАО, после – в Народното събрание и след това пак в ЦИК.

Така е направено, за да няма референдум, каза Слави и коментира, че за политическата класа, която управлява повече от 20 години, е удобно да няма референдуми. Тошко Йорданов бе категоричен, че ако група граждани решат да направят референдум, няма да могат, без достатъчно хора и достатъчна организация. Необходими са и много правни съвети, защото самият закон е много неясен на места, каза още сценаристът и припомни, че този закон е правен след като вече са правени опити за референдум – нашата подписка от 2009 г. и опитът на Георги Близнашки.

Тошко Йорданов обясни, че вече законът изисква събраните подписи да бъдат внесени и на електронен носител в таблици. В тази връзка е бил и основният въпрос на днешната работна среща – ще има ли паралелна проверка и на данните от хартиения носител, при положение, че е напълно възможно допускането на технически грешки при въвеждането на информация в Excel.

Виктория Василева сподели, че трудността за нас идва от това, че ние ще бъдем първите, които ще направят електронен вариант на толкова много подписи. Необходим е огромен брой хора, за да бъдат въведени всички данни, каза тя и уточни, че в момента по въвеждането им работят около 120 човека. Радостното е, че много български граждани и собственици на IT фирми искат да има промяна и правят това доброволно, отбеляза Тошко Йорданов, а Слави Трифонов коментира, че без тях не бихме се справили.

Тошко обърна внимание и на едно недоразумение, което допълнително утежнява нещата. По думите му в закона пише, че в подписката гражданинът трябва да впише своите: име, ЕГН, адрес и подпис, а в ГРАО изискват данните в електронния носител да са в реда: ЕГН, име, адрес, подпис. Сценаристът изрази недоумение, защо е необходимо гражданите да вписват и адреса си, при положение, че името и ЕГН-то са нещо неотменимо, а адресът не променя волята на човека. Когато човек има дълъг адрес, това допълнително утежнява процедурата, каза той.

Йорданов отбеляза, че все пак при срещата им днес в администрацията на Народното събрание са получили професионално отношение и готовност за бъдещо съдействие. „От администрацията всичко е наред, проблемът е в самия закон, който е правен да няма референдуми“, каза сценаристът.

Цялото предаване от 23 ноември 2015 г.