enbg

Пламен Русев, 3 май 2016 г.

3.5.2016 | коментара

Виолист и музикант, Пламен Русев е успял във Франция, но не в областта на музиката – той има магазини и е много успешен бизнесмен.

„Успехът е работа, след това работа, накрая още работа и накрая малко шанс“, казва Русев и добавя, че също помага и да имаш талант. Виолист и музикант, в началото той тръгнал за Канада, но така станало, че останал в Париж, защото „по принцип много се влюбва“. Париж, по думите му, е не само център на живота, но има много културен живот, театри, музикални събития, а за Пламен Русев музиката винаги е била водеща в живота.
Признава, че в началото започнал с музика – пеел, също свирел на саксофон, навремето имало борса на музикантите – работил с акордеонистите. Дошъл обаче ден, когато трябвало да избере – или музиката, или бизнеса – бил направил малък магазин за мотори и мотоциклети, които били много модерни през 1972 г. После този магазин станал спортен, а след това – за скейтборд.

В началото Пламен Русев общувал само с французи, за да научи езика, но споделя, че в Париж има българска общност и той общува с голяма част от българите там. Познава се с
Жан Пол Белмондо, разказа Русев в отговор на въпрос на Слави. Запознали се, защото актьорът играел тенис и ходел в неговия голям спортен магазин, където купувал ракети, виждали се на коктейли. Русев обеща на водещия да съдейства за гостуването на Белмондо в шоуто.

Пламен Русев разказа и за познанството си с Емил Димитров и за поканата, отправена му от неговия импресарио да се върне в България, но по това време Русев вече имал договор в Париж. Признава, че публиката му липсва винаги и записва на свои разноски плочи. Признава, че обича да пее, защото „пеенето, както и плачът, оживява“. Казва, че когато е дъждовно времето, отваря прозореца и разпръсква облаците с „O’ sole mio“.

Пламен Русев подари на Слави два тома с военни маршове: „По следите на една безсмъртна песен“. Разказа, че повечето маршове били изгубени през 1944 г., но съхранени от неговия баща – офицер. По негова молба Русев купува 6 тона хартия и ги издава, като подарява издания във Военната академия – на всички библиотеки, на всички поделения. Русев подари на Слави Трифонов и последната си плоча.

Цялото предаване от 3 май 2016 г.