enbg

Пламен Орешарски, 30 май 2013 г.

30.5.2013 | коментара

Министър-председателят Пламен Орешарски даде обширно интервю в „Шоуто на Слави“, в което отговори на най-актуалните въпроси за състава на новото правителство и икономическото състояние, в което поема държавата.

В началото на разговора Орешарски откровено призна, че е професионален риск да се поеме съсипана страна в такова състояние. Притесненията му са свързани основно с това дали българите ще проявят известно търпение, докато преминем през този труден период: „Когато ме поканиха, аз първо много мислих – дали мога да се справя в такава ситуация. И днес моите вълнения са свързани най-вече с огромните очаквания и разминаването им с реалностите, защото реалностите са доста тежки. Предстои ни изключително много работа – на първо време да постигнем известно стабилизиране на ключови системи, както в публичния сектор, така и в икономиката. Но аз запазвам увереност, че в края на мандата ще имаме и малко по-добър стандарт, и много повече надежди“, каза министър-председателят.

Пламен Орешарски сравни обстановката в държавата с тази в периода 2005-2009 година, когато беше финансов министър: „Икономическата обстановка беше по-добра – и навън, и в България. Но работата на финансовия министър винаги е тежка – и когато има пари, и когато няма. В първите ни разговори с г-н Дянков той изрази същата теза: на вас ви беше лесно, сега на мен ще ми е много трудно. Казах му – не, обратно е: когато няма пари е по-лесно – казвате няма, и то няма. А когато има пари и вие казвате няма – не ви вярват“, каза Орешарски.

Новоизбраният премиер призова за спиране на безсмислената конфронтация – между отделните социални групи и отделните партии: „Дори и когато сме опоненти не бива да се държим като врагове“, каза той и обясни: „Има много проблеми. Аз, дори само в рамките на първия ми работен ден започнах да разбирам неща отвътре, извън официалната статистика, които оформят по-мрачна картина, отколкото я виждах през официалните статистики и официалните данни. Няма да бързам и да плаша публиката, може би следващата седмица ще разкажа картината, която се е формирала. Но на мен ми се струва, че даже дефицитите, задълженията, капиталовите дупки в публичния и в частните сектори – са на втори план; най-големият проблем за мен е загубеното доверие на гражданите в управлението. И предстои много работа, за да се върне то поне частично. Аз не си правя илюзии, че първите стъпки ще са достатъчни за да върнем това доверие.“ Според Пламен Орешарски ни предстои доста път, за да се върнем поне на равнището от началото на този век – „когато хората пак не вярваха кой знае колко, но все пак приемаха решенията на властите“.

Пламен Орешарски отговори на въпроси, свързани с подбора на състава на новото българско правителство. Той обясни, че е търсил както хора с добра теоретична подготовка, така и хора с практически опит в управлението и в парламентаризма: „За състава на правителството съм правил много консултации с академични кръгове. Виждате, че в правителството има доста хора с титли… Търсих хора, които разбират от работата, която им предстои – това е първият критерий. Мисля, че в моя кабинет няма нито един, за който да се каже – той не разбира от сектора, който ръководи. Важни са и други неща – почтеност и добра кариера до този момент. В България кариера не е добра дума, но аз мисля, че под добра кариера се разбира човек да е постигнал нещо в живота и в професията най-вече. Защото аз не споделям аргументите, които често се чуват, когато обозначаваме някои хора като нови лица. За мен новите лица крият много рискове. Може да бъдат много добри, но може и да се провалят и такъв риск, според мен, не бива да се поема, когато се селектира висш управленски кадър“, заяви Орешарски.

На въпрос защо министърът на младежта и спорта е професор по синтаксис, Орешарски отговори така: „Трудно може да се намери човек, който разбира от работа с младежта и едновременно – е изтъкнат спортист. Затова потърсихме решение още в началото, когато конструирахме това министерство. Дадохме си сметка, че то има два профила и още тогава беше говорено с големия български спортист Йордан Йовчев да остане заместник и да ръководи спорта по същество.“

Министър-председателят коментира и избора на Цветлин Йовчев за министър на вътрешните работи. Решението било взето след консултации с изтъкнати специалисти: „Попитах много хора и всички се изказаха изключително ласкаво за професионалните му качества, в това число и такива, които минават за опоненти. Приех този риск да бъда обвиняван дори, че в кабинета ми има много приближен до правителството на ГЕРБ. В последните 4 години мисля, че МВР се развиваше в посока, която не е в интерес на обществото ни. Щеше да бъде по-голям риск, ако бях поканил някой специалист, който е тясно партийно обвързан. Мисля, че това е знак, че в това министерство ще надделява професионализмът. Досега не съм чул някой да каже, че Цветлин Йовчев не е професионал. С него не се познаваме от детските години, повече рекомендации съм чувал за него и от няколкото разговора, които имах, той ми направи доста добро впечатление“, обясни Орешарски.

По отношение на парламентарната подкрепа за кабинета му, която изглежда крехка, Орешарски каза: „Ще търся подкрепа от всички 240 депутати от този парламент, такава е мисията ми. Разчитам, разбира се, на твърдата подкрепа на двете политически сили, но ще търся подкрепата и на останалите депутати.“

Пламен Орешарски коментира, че фискалният резерв е по-добър от този в края на месец март, когато е “слязъл на санитарния минимум”. Премиерът обясни, че подобрението в резерва е дошло от добрите постъпления през месец април, когато хората плащат данъците си.

Пламен Орешарски не спести критиките си за “Бюджет 2013”, приет от правителството на Бойко Борисов, посочвайки “дупка” от 1 млрд. лева в бюджета, заради която той не очаква да се изпълни заложената приходна част. Орешарски не вижда и много възможности за икономии от разходната част, тъй като смята да изпълни поетите ангажименти, свързани с първокласниците и енергийните помощи за най-бедните български граждани. Все пак премиерът запазва “надежди”, че правителството ще се вмести в дефицита, който е гласуван по закон.

Относно плащанията, които трябва да извърши държавата, Пламен Орешарски заяви, че предстои през август да бъдат изплатени 800 млн. лева по краткосрочния заем, изтеглен от правителството на Борисов през февруари. Отделно, по думите на новия премиер, правителството на ГЕРБ е забавило и изплащането на вноската към Международния валутен фонд, която възлиза на 600 млн. Министър-председателят направи и аналогия с 2009 година, когато избраният за премиер Бойко Борисов “истерично обяснявал” за задължения в размер на 2,2 млрд. лева. Сега само искът на “Росатом” за АЕЦ “Белене” е 2, 4 млрд. лева, отбеляза Орешарски и направи прогноза, че делото “с голяма степен на достоверност” ще бъде спечелено от руската компания.

Относно АЕЦ “Белене”, Пламен Орешарски заяви, че възобновяването на проекта за втора атомна електроцентрала ще зависи от актуализацията на разчетите за разходите и прогнозите за потребление на енергия в България в бъдеще. Той припомни, че АЕЦ “Белене” не е проект, който тепърва стартира, а такъв, в който вече са вложени много средства. По тази причина Пламен Орешарски сподели “усещане”, че по-изгодният вариант е да бъде завършена АЕЦ “Белене” вместо да се плащат милиарди левове неустойки.

По другата гореща тема за високите сметки за ток, премиерът каза, че предстои “преглед на цялата енергийна система”. “Енергийната система в момента е на ръба на колапса, нуждае се от ребалансиране, от преглед на всички мощности, от промяна в методиката на ценообразуване на т.нар. “микс”, и вероятно ще трябва да се предоговарят някои цени на някои производители”, каза Орешарски. Според него преговорите с производителите ще бъдат тежки, тъй като техните договори били дългосрочни и съществували “неприятни клаузи за неизпълнение и за санкции при неизпълнение.”

В разговора си със Слави Трифонов новият премиер коментира и проблема с монополите: “Ще възстановим статута на регулаторите като независими и ще засилим ефективността на контрола върху естествените монополи.” Пламен Орешарски говори и за “изкуствените монополи”, които също “по малко бъркат в джобовете ни”. Той даде пример с горския сектор, където допреди години имало 100 играча, а днес били около 10.

Премиерът-финансист говори и по въпроса за пенсионната реформа и за разминаванията с препоръките на Европейската комисия. Според Орешарски от всички 20 препоръки в 7 области, получени от ЕК, имало само едно несъответствие с програмата, която гласува новият парламент. По думите на Пламен Орешарски всички останали препоръки не само се покривали с мерките, заложени в програмата на кабинета, но и били много близки по формулировки. Разминаването било само в желанието на новото правителство да спре темпа, с който се увеличава възрастта за пенсиониране. Орешарски сподели, че тази мярка е свързана със специфичната обстановка в България и по-конкретно с високата младежка безработица и несъответствието между срока на пенсиониране и средната продължителност на живот в страната.

В края на разговора Пламен Орешарски заяви, че се надява да няма промяна на данъчната система в България. “От позицията на днешния ден не виждам причина да се пипа данъчната система, но животът се променя и икономическите условия се променят. Ще правим така, че да остане стабилност в данъчната система и това ще ни позволи да направим по-силни социални политики”, завърши министър-председателят.