enbg

Пламен Орешарски, 17 март 2016 г.

17.3.2016 | коментара

Правителството на Бойко Борисов емитира нов външен дълг в размер на 2 млрд. евро. По този повод водещият на предаването Слави Трифонов разговаря с бившия министър на финансите и бивш министър-председател – Пламен Орешарски.

Пламен Орешарски заяви, че българската държава се намира в начален стадий на дългова спирала. Той сподели и ясните признаци за това – за последните 5 – 6 години външният дълг се е удвоил и заради увеличаването му с тези бързи темпове България е на първо място в Европа по нарастване на дълга.
„А до 2009-а година бяхме страната с най-бързо намаляване на дълга, (…) 2009-а година дългът общо беше 5 млрд. евро, а фискалният резерв – 4 млрд. евро. Нетният размер на дълга беше 1 милиард, практически близо до нулата“, каза Пламен Орешарски.
По думите му, сега външният дълг е над 12 млрд. евро и той ще продължава да нараства, и то не толкова заради дълговата политика на управляващите, отколкото заради фискалната политика.

Пламен Орешарски отбеляза, че част от въпросните заеми трябва да се теглят, защото „винаги има погасяване на стари заеми с емисия на нови“. Но проблемът, според Орешарски, е с другата по-голяма част от заемите, с които се финансират дефицити. Той е убеден, че правителството е можело да емитира далеч по-малък дълг, но то предпочитало „комфорта да изтегли и да разполага с повече пари“, отколкото е било необходимо в случая. „Нашият дълг, благодарение на политиките, водени преди 2009-а, все още е малък, в сравнение с други европейски страни, но темповете, с които нараства, говори, че в следващите години ние ще започнем да имаме проблеми с дълга“, каза преподавателят по финанси в УНСС и НБУ.

„Правим разходи, повече от приходите“ – така Пламен Орешарски отговори на въпроса на Слави Трифонов защо се увеличава дългът. Според госта слабостта на правителството е в контрола върху разходите. „2015-а се реализираха извънредни приходи, най-вече благодарение на мерките, взети от моя кабинет, но да не влизаме в тези детайли. Но въпреки това не свиха дефицита, т.е. имаше извънредни приходи, но направиха извънредни разходи, вместо да намалят дефицита и да благоприятстват за по-ниски равнища на дълговете“, обясни Орешарски.
Бившият министър-председател заяви, че нарастването на дълга е форма на заплаха за икономическия суверенитет на страната. Той припомни и началото на 90-те години на миналия век, когато при смяната на политическата система имаше мораториум върху дълга. „Не можехме да си обслужваме дълга и част от негативите на прехода, за които никой не говори, са и това, че ние имахме сериозни дългови проблеми“, каза Орешарски. Той се надява да не се стига отново до 1994 г., защото следва „орязване на социални разходи, падане на доходи, стагнация върху цялото икомомическо развитие“.

Пламен Орешарски се съгласи с водещия Слави Трифонов, че трябва да има дългосрочна стратегия, която да се спазва, независимо от смяната на правителствата. „Ние, за да вземем мерки, трябва да отидем в криза“, позова се на историята Пламен Орешарски и добави: „96-97 г. влязохме в кризата и имаше учудващо единство между политическите сили по ключови въпроси, но набързо забравихме“.

В разговора между Слави Трифонов и Пламен Орешарски не бяха пропуснати и все по-честите съпоставки, които се правят между Румъния и България по отношение на напредъка на двете страни.
Според Пламен Орешарски Румъния изпреварва България не само по отношение на сектор „Правосъдие“, но и по „доверие на инвеститорите и оценки на инвеститорите за двете страни“. Той аргументира тезата си със следния красноречив пример: „Само преди няколко седмици Румъния емитира 9- годишни облигации, които са по-евтини от нашите 7-годишни“.

На финала на разговора Пламен Орешарски сподели, че нарастването на външния дълг може да се спре „с воля да се намалят дефицитите и да се финансираме със собствени приходи“. Според него трябва дисциплина и даде пример с домакинството: „Не е добре, когато харчите повече от заплатата си и взимате дългове – рано или късно трябва да ги връщате“.

Цялото предаване от 17 март 2016 г.