enbg

Пламен Вукадинов, 9 февруари 2018 г.

9.2.2018 | коментара

Водолазният инструктор и специалист по водни спортове Пламен Вукадинов гостува в петък на Слави и му обеща да го „гмурне“, щом намери по-дълбоки води, за да може да види красотите на подводния свят. Пламен Вукадинов представи книгата си „Адреналинът е моята стихия. Истински истории от Голямото синьо“, която вече пътува към още пет държави.

Гостът разказа, че гмуркането е много успокояващо и си заслужава всеки да опита. По думите му човек да си спре дъха за две минути, носи много силен адреналин, а самото гмуркане е успокояващо.
Пламен Вукадинов сподели от своя опит, че най-красив е подводният свят в Индонезия – много е цветно, пълно с живот, а има и много опасни течения.

Вукадинов е слизал до 35 м без въздух, което, според него, не е много. Там налягането е 3,5 атмосфери. При гмуркане със задържане на дъха няма опасност, тъй като вдишаният въздух се компресира, но при излизане, той е същият и не може да нарани човек, поясни подводният инструктор. Опасно, според него, е гмуркане с вдишване на въздух от бутилки, който се явява допълнителен за дробовете и се налага изплуването да е много внимателно.

Плуването под вода вече се е превърнало от хоби в професия за Пламен Вукадинов. Предстои му да създаде фондация, която ще се занимава само с подводни спортове и ще помага на децата с увреждания.

Книгата „Адреналинът е моята стихия. Истински истории от Голямото синьо“ се явява продължение на няколко статии за вестник, които пораждат голям интерес. Книгата се търси не само у нас, но ще бъде разпространена в още пет страни: Франция, Китай, Щатите, Канада и Гърция.

Цялото предаване от 9 февруари 2018 г.