enbg

Петър Стойчев, 12 януари 2017 г.

12.1.2017 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше плувецът Петър Стойчев, който за втори път в своята кариера триумфира с титлата на Световния шампионат по плуване в ледени води.

На първенството в Бургхаузен, Германия, той преодоля разстоянието от 1000 метра с рекорд, като премина дистанцията за 12 минути и 15 секунди и подобри предишното постижение с близо минута, при температура на водата 2 градуса. В леденото езеро Петър победи 120 плувци от 27 държави. „Видях почит във всички тях към мен, защото постижението, което направих, наистина е много бързо“, каза той.

„Плуването е смисъла на моя живот. Спортът е смисъла на моя живот“, сподели Петър Стойчев. По думите му в ледени води не се плува лесно и е трудно да мислиш за каквото и да било, но това, което го мотивира, е желанието за победа. За мотивацията Петър каза още, че когато човек иска да постигне нещо, той успява да прескочи всички физически и психически бариери. „Човешката сила, човешката воля е по-силна от това, което пише по учебниците – човек може да го направи, аз го правя!“, каза той.

Идеята на Петър Стойчев да плува в ледени води идва след Олимпийските игри в Лондон през 2012 година, когато решава, че трябва да направи нещо различно. За пропуснатите шансове за олимпийски медал Петър сподели, че преди да спечели, човек трябва да се научи да губи.

Следващото предизвикателство, пред което Петър Стойчев ще се изправи, е плуване в ледените води на Антарктида. „Имаш нашата подкрепа!“, каза Слави Трифонов. „Прекрасно е такива хора като теб да се изявяват по света – те показват хубавото лице на нашата държава“, допълни водещият.

Цялото предаване от 12 януари 2017 г.