enbg

Петър Славов, 9 юли 2019 г.

9.7.2019 | коментара

Депутатът от предишното народно събрание адвокат Петър Славов коментира в „Шоуто на Слави“ темата за премахването на машинното гласуване. Според действащия Изборен кодекс, на местния вот през есента трябва да има 6000 машини за гласуване. Въпреки това управляващите предлагат законопроект, с който да отменят машинното гласуване с мотиви, че то е скъпо, сложно и машините правят грешки.

Петър Славов показа въпросния законопроект, поместен само на една страница, придружен от още една страница с мотиви и оценка на въздействието. Гостът обясни, че математически вносителите имат достатъчно голямо мнозинство, за да гласуват този законопроект, „ако гражданите не се противопоставят достатъчно активно, както се противопоставиха, когато беше „опраскана“ преференцията“. Славов припомни и законопроекта за дистанционно електронно гласуване, внесен от него през 2015 г. и първоначално подкрепен от ГЕРБ, преди дистанционното електронно гласуване да бъде премахнато за неопределено време. „Това, което се случва сега с машинното гласуване е същото“, заяви гостът.

„Истината е, че в България, за съжаление, избори продължават да се провеждат по начините горе-долу от 19-и век“, каза Славов. Според него явно за управляващите е проблем, че машините не грешат и че не носят чували напред-назад и се разчита, чрез медиите, да се наложи тезата, че машинното гласуване има „своите пороци и недостатъци“. Славов заяви, че не е чул никакви конкретни аргументи срещу машинното гласуване. За това, че е скъпо, той коментира, че е била обявена обществена поръчка за наемане на една машина за 3000 лв., а преди машините са наемани за 1000 лева. Въпросът защо сега машините се наемат на тройна цена, трябва да бъде зададен на ЦИК, призова гостът. Той попита и дали това не са целенасочени действия, за да се дискредитира този тип гласуване, защото не е удобен на системните партии.

На финала Петър Славов изказа тезата, че политическата класа в България нарочно се държи по този начин, за да отврати всички свободни, работещи и ангажирани хора от изборния процес и той да се заключи в рамките на 15 до 25 процента – така наречените твърди ядра на няколко партии, които да си прехвърлят топката.

Цялото предаване от 9 юли 2019 г.