enbg

Петър Славов, 31 май 2016 г.

31.5.2016 | коментара

Гост в „Шоуто на Слави“ беше депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов. Той коментира поредните предложения за поправки в Изборния кодекс, внесени този път от БСП. От левицата предлагат да отпадне електронното гласуване, а референдумите и националните избори да се провеждат в различни дни. Второто предложение отново поставя под въпрос провеждането на референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“, в един и същи ден с президентските избори наесен.

Пред водещите Иво Сиромахов и Филип Станев депутатът Петър Славов припомни, че благодарение на реакцията на гражданското общество вече беше отхвърлена поправката, която предвиждаше референдумите и изборите да се провеждат в различни дни. Според новото предложение на БСП референдуми и избори могат да се провеждат в един и същи ден само по изключение, съобщи Петър Славов и добави, че във внесените текстове „червените“ не упоменават кой ще прави изключението. Освен това депутатът информира, че от БСП предлагат, когато има два референдума, те в никакъв случай да не се провеждат в един ден, а да бъдат реализирани в два последователни дни. Петър Славов намекна, че това оставя съмнения, че се предлага законопроект заради конкретен казус (б.а. Ако НС одобри провеждането и на референдума, иницииран от Веселин Марешки, то, според предложението на БСП, в деня на президентските избори няма да се проведе нито един от двата референдума).

Депутатът от Реформаторския блок изрази възмущение от идеята на БСП категорично да отпадне възможността за електронно гласуване. „Тъкмо се зарадвахме, че се прие електронното гласуване, нещо добро се направи, и сега се появява един законопроект от БСП“, каза Славов. Депутатът отбеляза, че електронното гласуване вече е прието и въпреки че първоначално ще бъде проведено експериментално, то е разписано като част от действащ закон в Изборния кодекс.
Според Петър Славов поставянето на въпроса за електронното гласуване на втори референдум, може да обърка хората, те да си кажат, че вече са гласували по този въпрос и да го пропуснат. Така, по думите му, по-нисък резултат за електронния вот от този, който имаше на референдума, иницииран от президента, ще даде възможност на „тъмни сили“, на „червени сили“ да кажат: „Ето, вече хората не искат електронно гласуване“.

Петър Славов коментира и другия евентуален препъникамък пред референдума – Конституционният съд да обяви някои от въпросите за „противоконституционни“. Петър Славов говори за прословутото решение на КС от 2003 г., което, по думите му, е известно като „китайската стена“. Славов обясни, че решението бива наричано така, защото то позволява на КС да тълкува като промяна на формата на държавно устройство на Република България всичко, което се предлага като реформа в съдебната власт. Според Славов, същото това решение казва, че намаляването на броя на народните представители, също е промяна във формата на държавно управление. „Но, ако сега КС каже: „Не, няма проблем, всъщност това намаляване на 120 не е проблем“, вие на практика широко ще отворите вратата за една конституционна реформа и ще може да се каже: „Това решение от 2003 г. вече не е актуално – първо, България е член на ЕС; второ, много неща са се променили; трето, имаме вече решение, което на практика го реформулира.“ – завърши Петър Славов.

Цялото предаване от 31 май 2016 г.