enbg

Петър Славов, 23 юни 2017 г.

23.6.2017 | коментара

Бившият депутат Петър Славов беше гост в „Шоуто на Слави“, за да коментира Закона за ограничаване на плащанията в брой, който беше приет на първо четене в Народното събрание. Идеята на новия законопроект е плащанията в брой да се ограничат до 1000 лева през 2019 година.

Петър Славов заяви, че няма европейска държава, в която лимитът на плащанията в брой да е до еквивалента на 500 евро: „В Германия даже няма лимит. И други държави като Австрия също нямат лимити“, каза Славов. Той обърна внимание, че точно по средата на годината се променя сериозно действащото законодателство и то, ако мине на второ четене, промените ще влязат в сила за около месец. Това според него ще доведе до объркване у хората, тъй като се предвижда поетапно намаляване на лимита за плащания в брой, което да започне още от средата на годината. Коректно е подобни промени да се правят в края на годината, за да имат време гражданите да се информират и подготвят, отбеляза още гостът.

Славов не приема аргумента, посочен от вносителите на законопроекта, че тези промени ще ограничат сивата икономика. По думите му той е абсолютно неконкретен и не казва как точно ще ограничи. „Това няма ли да обслужи чисто лобистки определени финансови институции, които ще прибират едни комисионни от всяка транзакция?“, попита бившият депутат. Подобни идеи са били спирани на два пъти в 43-ото Народно събрание, сподели Славов.

Освен всичко останало, няма и оценка на въздействието за нямаляването на лимитите за плащания в брой, каза Славов. А, според правилника на Народното събрание, законопроект без оценка на въздействието се връща.

Петър Славов обясни и как са уредени подобни неща в повечето държави от Европейския съюз, където са диференцирани инцидентните сделки между физически лица и търговските сделки. При инцидентни сделки между физически лица лимитът е различен от този при търговски сделки. И от друга страна самите лимити в Европейския съюз са много по-високи – около 2-3 хиляди евро (или 2-3 хиляди лири в Англия), а не 500 евро, каквото е предложението у нас.

Въпреки всичко това законопроектът е минал на първо четене и предстои да се разгледа отново от депутатите. Той идва от Министерство на финансите по идея на данъчната администрация. Петър Славов призова народните представители да не приемат промените в този им вид и заяви, че ще направи всичко по силите си да разубеди онези, които са подкрепили на първо четене законопроекта.

Цялото предаване от 23 юни 2017 г.