enbg

Петър Славов, 22 януари 2019 г.

22.1.2019 | коментара

В предаването водещият Иво Сиромахов разговаря с адв. Петър Славов, бивш депутат от 43-то НС, за очакваното тази седмица обсъждане от правната комисия в Народното събрание на промените в изборния кодекс. „Това е изборен кодекс, който е всичко друго, но не и справедлив, защото ограничава редица демократични свободи като преференциите, електронното и машинното гласуване“, анонсира темата Иво Сиромахов.

Адвокат Славов заяви, че не очаква да има дебат по окончателните промени в изборния кодекс, а напротив – да се направи опит „да се промъкнат някои много лоши промени в изборното законодателство и хората да бъдат поставени пред свършен факт“. Той даде пример с преференциалното: „Това е един мажоритарен елемент, който дава възможност на всеки гражданин да гласува конкретно за даден кандидат от листата на дадена партия и по този начин този кандидат получава определен брой преференции, които го изтласкват нагоре във въпросната листа“, поясни гостът. По думите му в момента се случва следното: „Покрай другите скандали около изборния кодекс, например да има ли социологически анкети в изборния ден, се прокрадва едно предложение на ДПС за което аз не съм чул никой да е коментирал до момента, в което практически се убива преференцията.“ От казаното от него стана ясно, че се касае за това, че изискването за задействане на преференцията – процент гласове за даден кандидат – става почти невъзможно за изпълнение.
Петър Славов каза, че подобно нещо в миналия парламент той лично е спирал, освен това неколкократно е успял да осъди ЦИК за машинното гласуване. Гостът изрази своите опасения, че по тази причина сега се прави така, че да бъде променен законът и машинното гласуване да отпадне.

Петър Славов коментира, че ако нямаме честни избори и прозрачен изборен процес, това означава, че „все повече вървим към авторитаризъм“. Той каза още, че в момента се обсъжда да отпадне вписаният в закона текст за провеждането на експериментално електронно гласуване от 2016 до 2019 година, а на евроизборите 2019 г. за първи път да се гласува електронно за Европарламент. „Всъщност какво се получава – всичките наши сънародници зад граница биват изключени от изборния процес, а и мисля, че не само те – и младите хора, и въобще цяло едно поколение по същия начин бива изключено от изборния процес“, каза Славов.

Петър Славов заяви, че има възможности на нас, гражданите, да влияем на тези процеси. „Не са малко, важно е човек да не се предава. Някой ден идва ден за разплата и Видовден, и тогава се надявам те да трябва да дават отговори пред всички тези хора, които излъгаха – и на референдума, и по други начини – че ще въведат електронното гласуване, че ще има машинно гласуване и т.н. Защото всички тези хора бяха безобразно излъгани и виждате – не само че нищо не се направи по въпроса, но дори биват отменяни. Три в едно правят в момента: отменят преференцията, отменят машинното гласуване, отменят електронното гласуване.“ – каза бившият народен представител.

„Аз мисля, че имат всички шансове да останат в историята – ГЕРБ, БСП и ДПС, като партиите отменили електронното и машинното гласуване в България, не дай си боже и преференцията, дано поне там да успеем наистина да противодействаме, все още не е късно, поне това да запазим.“ – каза за финал адв. Славов.

Цялото предаване от 22 януари 2019 .