enbg

Петър Курумбашев за бюджета, еврофондовете, референдума и депутатите

5.12.2012 | коментара

Петър Курумбашев беше гост в „Шоуто на Слави“ и говори по всички актуални политически теми – за Бюджет 2013, за усвояването на еврофондовете, за ядрения референдум и енергетиката, за парламента и за медийния регулатор СЕМ и председателя му Георги Лозанов. Ето какво сподели гостът:

За Бюджет 2013 и финансовата политика на правителството в последните 3 години

„Потъваме равномерно – следващата година няма да потънем повече или по-малко. България равномерно слиза и по усвояване на еврофондове, и по ефективност на харчене на парите си. Ако сравним – за трите години, в които управлява ГЕРБ, през бюджета са изхарчени 83 милиарда лева, а през трите пълни години на управление на тройната коалиция от 2006 до 2008 са изхарчени 65 милиарда.“ Според Курумбашев не се вижда ефектът от харченето на 6 милиарда повече на година: „нямаме нито реформирана здравна система, нито по-добро образование“. Гостът се аргументира и с класацията на бедните хора за 2011 година, според която България е на първо място в Европейския съюз с 49% от населението, заплашени от бедност или социално изключване. За сравнение преди 4 години този показател е бил 38%. Според Курумбашев управляващите отказват да водят разговор за бедността и неграмотността, защото „очевидно е по-лесно да режем ленти и да обясняваме, както казваше Сталин „Жить стало лучше, жить стало веселее“, отколкото да говорим за някакви реални проблеми.“

За усвояването на еврофондовете

Курумбашев показа таблици за усвояването на плащанията по Европейския Фонд за Регионално развитие и по Кохезионния фонд за последните 3 години. Според данните по ЕФРР през 2009 година сме били на 14-то място по усвояване, а в момента сме на 25-то място от 27 страни членки. По Кохезионните фондове, които са само за 15-те нови държави, през 2009 сме на 6-то място, след което се смъкваме до последното място (през 2011 година), а през настоящата година сме 12-ти. По Европейския социален фонд от 14-то място през 2009 година сме се смъкнали до предпоследното 27-мо място през 2012 година.

За ядрения референдум и енергетиката

„Според мен този проект – Белене, трябва да се случи, независимо от това дали ще управлява ГЕРБ или БСП. Това е наш държавен интерес.“, заяви гостът. По отношение липсата на информационна кампания за референдума Курумбашев даде пример от книгата „Мечо пух“, където Кристофър Робин казва, че освен северен и южен полюс, има и западен и източен полюс, но „хората не обичат да говорят за тях“. Това според госта важи и за референдума – „очевидно има референдум, но хората не обичат да говорят за него.“ Курумбашев предложи на ГЕРБ да инициира друг референдум – „Трябва ли Бойко Борисов да играе в националния отбор по футбол“.

За положението на енергетиката ни Курумбашев каза: „НЕК губи 8-цифрена сума месечно в момента и това е много интересно – как в нашата държава основната ни държавна компания може да е на ежемесечна регулирана загуба. Обикновено в бизнеса има регулирана печалба, но никой не губи регулирано. Това в момента се случва с НЕК.“ Този феномен според госта е страшен за държавата, защото НЕК трябва да има пари – за да инвестира в собствените си мощности.

За парламента и депутатите в него

Курумбашев нарече настоящия парламент “гумен тампон”, изглеждащ като една безплатна притурка, „защото влизат едни неща и излизат на конвейер“. Той сравни настоящите депутати с народните представители във Великото Народно Събрание, където личаха имената на Петър Дертлиев, Йордан Радичков, Йосиф Петров, Валери Петров. Гостът разказа, че в парламента ни се наблюдава процес на политическо брокерство: „Това, което се случи в парламента, е че те (ГЕРБ) не гласуват с чужди карти, а направо с чужди хора. Пазаруването е на всякакво ниво – избиратели, избирателни комисии, в парламента е на ниво народни представители, а тези дни дори е на ниво цели политически партии.“

За СЕМ и Георги Лозанов

„Той е един много интересен медиен изследовател, интересен разказвач, медиен. Той прави много интересни констатации, когато работи за Фондация „Конрад Аденауер“, която е фондация на германска дясна партия. Там констатира едни неща – за това как са изкривени медиите, как са изцяло в услуга на управляващите, как има само една звезда, светеща на небосклона… Той ги вижда тези процеси и се чудя дали медийният изследовател Георги Лозанов има телефона на председателя на СЕМ Георги Лозанов. Може би му има телефона, но мисля, че нямат роуминг или им е много скъпа тарифата, за да си говорят двамата“, завърши Курумбашев.