enbg

Петко Симеонов за Желю Желев, 30 януари 2015 г.

30.1.2015 | коментара

По повод кончината на първия демократично избран президент на Република България д-р Желю Желев, гост в предаването беше неговият близък приятел Петко Симеонов. „Добър човек, стъпил здраво на земята”, така Петко Симеонов определи своя загубен приятел, с когото съдбата ги среща още през 1962-1963 г.

Пред водещия Слави Трифонов съоснователят на Съюза на демократичните сили пожела да говори за посланията, които е оставил Желю Желев чрез житейския си път. „Желю Желев е човек, който сам се е създал”, заяви Петко Симеонов и подкрепи твърдението си с разказ за извървения „гигантски път” от Желю Желев от „момче с цървули” до държавен глава. В изказването си Симеонов акцентира върху това, че президентът на България в периода 1992-1997 г. е роден в бедно семейство в село Веселиново през 1935 г., където „по това време няма нито един висшист”. По думите на Симеонов Желев за пръв път говори с висшист, след като става на 15 години. „Излиза от селска среда, бедна, без никакъв покровител. Никога през живота си не е имал покровител. Той съзнателно формира характера си, съзнателно изгражда убежденията си, работи върху себе си, върху ценностите си, обмисля всичко това”, заяви Петко Симеонов. Първият директор на в-к „Демокрация” цитира и самия Желев, който в книгата си „Човекът и неговите личности” казва, че „най-значимият труд, който може да положи един човек – това е да работи върху себе си”. Симеонов е убеден, че чрез упорита работа върху себе си Желев постига сдържаност и мяра в поведението си, натрупва знания и така „от селско семейство” стига до поста – държавен глава. Според Петко Симеонов животът на Желю Желев може да послужи за пример: „В момента има много бедни хора, изостанали хора, които се чувстват сами. Те трябва да знаят, че пред себе си имат невъобразимата възможност да работят върху себе си, те могат да израснат, могат да станат други – това е едно послание към всички българи”.

Според Петко Симеонов с живота си Желю Желев дава още един важен урок – правото на бунт на всеки човек. „Сам, без никакъв стимул – да дойде Сорос да му даде пари, да дойдат от Русия да му дадат пари, да го подтикнат нещо да прави – няма такива работи. Напълно сам, самостоятелно, разбирайки една истина, той застава и твърдо я отстоява, още в началото на 60–те”, сподели за бунтарския характер на Желев Петко Симеонов. Участвалият в Кръглата маса политик разказа и как Желев пише дисертация, с която се противопоставя на Ленин. Според Симеонов в нея Желев „малко хитрува”, защото „громи Ленин с Енгелс” като „хваща една теза на Енгелс и удря по Ленин яко”.
Симеонов си спомни и за „огромните неприятности”, които е имал Желев със социалистическата власт. По разказа на „синия” политик особено тежък е периодът, когато Желев е изселен от София и е заведен до родното си село под конвой, с автоматчик. По това време Желев е нямал право да работи, но се е занимавал с отглеждането на зеленчуците в двора, заплата получавала само съпругата му, която е била учителка в Грозден. Според Петко Симеонов именно в село Грозден Желев пише книгата си „Фашизмът” (първоначално е озаглавена „Тоталитарната държава”).

Тъй като навсякъде Желев е получавал откази за издаване на книгата, негови приятели, сред които и Симеонов, я преписват и разпространяват в ограничен кръг от хора в София. Така за книгата на Желю Желев се е знаело преди да бъде издадена, сподели Петко Симеонов, а за своя приятел каза: „Той не беше от тия, които мирясват. (…) Работеше много върху това да отстоява себе си, и отстояваше”.

Вижте цялото предаване в памет на президента Желю Желев, от 30 януари 2015 г.