enbg

Папагалите на Адел Оливера, 26 март 2014 г.

26.3.2014 | коментара

Една от най-интересните дресури на папагали, представена от Адел Оливера и нейния съпруг Франко Оливера, видяха зрителите на „Шоуто на Слави“. Шоуто е част от новата програма на Цирк “Балкански”.

След изпълнението на 5 от 10-те папагала на семейството, Адел Оливера разказа подробности за характера на папагалите и дресурата им. На диванчето я придружи 6-месечната Лима, на която обаче не беше позволено да се запознае с Пилето.

Адел Оливера описа животните като „интелигентни, моногамни и много чувствителни“. Папагалите се привързват много към хората – особено много към един определен човек, обясни дресьорката. Според нея тези животни обичат това, че живеят с хората, растат с тях и се чувстват като част от семейството им.

„Всички папагали могат да говорят. Трябва да имат много добър учител“ – такъв беше коментарът на Адел Оливера за продължителното мълчание на Пилето. Според нея всеки един папагал може да научи безкрайно много думи, а на Пилето вече му е време за тренировки. Тя даде още полезни съвети на Слави: „Много е важно да му даваш награди. За да накараш животните да направят нещо, трябва да си въоръжен с много търпение и винаги трябва да имаш в джоба си някаква награда. Трябва да разберат, че това е игра и че всичко е много позитивно за тях.“

Адел Оливера сподели, че в началото на кариерата си в цирка е била дресьор на тюлени, но след като видяла шоу с папагали в Тенерифе се е насочила към пернатите. Най-възрастният й папагал е на 62 години и вече е пенсиониран – живее с майка й в Италия, докато тя обикаля света със съпруга си и показва уменията на папагалите си.

Цялото предаване от 26 март 2014 г.