enbg

Памет за паметника

3.3.2017 | коментара

Във видеото инж. Боян Балкански разказва историята на строителя на Паметника Шипка.

Пеньо Атанасов или Пеньо Бомбето е роден на 2 юни 1902 г. Преди 1928 г. обектът е бил започнат да бъде строен от Илия Мъглов от Върбаново. След втората година обаче всички негови работници „се разбягали“ поради лошите условия и тогава извикали Пеньо от София.

С група от Строителния комитет той оглежда терена. Там има вълнуваща среща с ветеран от Опълчението, който – тогава на 70 години, пада на колене на мястото на окопа, в който се е бил и се моли на Пеньо Атанасов да построи паметника. Строителят изтръпва от силните думи на опълченеца и решава, че след като хората са дали живота си на това място, той не може в мирно време да се плаши от силните ветрове. Така едва на 26 години Пеньо решава да започне строежа.

Строили землянки. Имало 10-15 души каменоделци. Качените камъни на място били редени от зидари. Всеки ъглов камък е поставян от старши зидаря Пеньо. Трудно било снабдяването с пясък. От Енина и Мъглиж карали пясък първо с камиони, а после и с каруци до Шипка. От там този пясък е прехвърлян в газени сандъци, пренасяни от 40 каракачански катъри, които по пътеки излизали до върха. Тогава местни хора от Шипка и Шейново решили безвъзмездно да разширят пътеките до тесен коларски път и така вече можели да минават волски каруци. Водата била пренасяна в 100-литрова бъчва, теглена от волска кола. Инж. Балкански разказа интересна случка по време на строежа, когато едно магаре изяло хляба и чертежите и останал само чертежът на главата на лъва. Последния камък бил поставен на върха лично от Пеньо и така работата по паметника приключва, а всичко е завършено по договор.

Откриването на паметника става много по-късно на 26 август 1934 г. Пеньо е поканен да присъства, там отива и неговият баща. Били наградени хора, които Пеньо никога не е виждал, но неговото име не било споменато. „Нито дума не беше казана за мен и моите другари“, тъжно отбелязал Пеньо пред инж. Боян Балкански. Признал още, че му станало мъчно и не стъпил на паметника цели 30 години. След това се качил няколко пъти и като чувал екскурзоводите да съобщават името му, отново „го стягало за гърлото“, искало му се да извика на хората там и да им каже, че той е този майстор.
Инж. Балкански отправи задочно благодарност към майстора за всичко, което е направил за своя род и за своята държава.

В специалното празнично издание на „Шоуто на Слави“ Иван Кулеков представи историята по изграждането на Паметника Шипка, разказана от инж. Боян Балкански.