enbg

Павлина Радкова и Иван Радков, 14 юни 2018 г.

14.6.2018 | коментара

Иван Радков, който е с увреждания и майка му Павлина Радкова, която се грижи за него, гостуваха в студиото. Преди седмица излъчихме филм на Иван Кулеков за тях, който предизвика много коментари във фейсбук – повечето изразяваха съпричастност, състрадание. Голяма част от коментарите обаче бяха и гневни, яростни.

От няколко дни протестът на майките, грижещи се за децата с увреждания, се разраства. Появиха се палаткови лагери в различни градове на страната. Социалният министър подаде оставка, после го върнаха на работа.

Преди да започне разговора си с Павлина и Иван, Слави Трифонов пусна видео с изказването на министър-председателя Бойко Борисов, че ще остави социалния министър на работа и след като майките са казали, че не искат пари, да седнат да се разберат с министъра и да му се „махне тази тема от главата“.

„Един министър-председател, един уважаващ себе си мъж не може да се държи като 5-годишно момченце“, заяви по повод на думите му Павлина Радкова и продължи: „Ние няма да се откажем, няма да го оставим на мира, няма да искаме оставка, просто ще трябва да поработи“.

„Ако иска да влезе в историята като Ревливия премиер, негова работа, но ние няма да се откажем – каза майката на Иван – няма да се откажем, защото дължим това на децата си. Те са хора, личности, имат право на достоен живот. Дължим това и на обществото, на което всекидневно се вменява, че ние сме някакви мизерници, които постоянно искат някакви пари“.

Павлина Радкова призова премиера да каже как тези „80 млн., които е дал“, са подобрили качеството на живота на хората с увреждания. „Първо тези 80 млн. не ги дава той, даваме ги всички ние, давате ги и всички вие, но накрая то отива за всичко друго, но не и… (…) в случая не се върши работа, а парите ги няма“, констатира тя и обясни абсурда на тяхното положение с думите: „Ние съществуваме напук на системата, благодарение на добрите хора в обществото и е крайно време да си свършат всички работата. Не да плачем“.

За филма на Иван Кулеков Павлина каза: „Искам да уточня, че да – Иван е лицето на филма, но филмът не е Иван. Филмът е всички останали, които са като Иван“.

В отговор на въпросите на Слави Трифонов колко операции има Иван и как се издържа семейството, Павлина Радкова сподели, че живеят заедно с дъщеря й, която е по-малка с една година от Иван и е почти на 20 години. Двете работят, Павлина е продавач-консултант, а дъщеря й работи като офис-администратор. Месечно изкарват около 1000-1500 лв. На въпроса как се справят, майката на Иван отговори: „Благодаря, че въпреки тежката форма на увреждане, той не се нуждае от редовен прием не медикаменти. Да, той се нуждае от рехабилитация и т.н., но не можем да си я позволим в момента и затова не я правим просто“.

Във филма на Иван Кулеков се вижда, че Павлина непрекъснато носи на ръце Иван – факт, будещ както възхищение, така и недоумение. Запитана за това Павлина отговори, че проблем не са килограмите – той тежи 65 кг., а тя е 55 кг., затруднява я това, че той е „дълъг“. По думите й Иван е висок над 185 см. Тя каза, че сигурно има начин да не го носи, но такива механизми не са включени в схемата за помощните средства, които се отпускат, а и жилището трябва да се адаптира. „Там има някаква помощ, която, вероятно ще сме „прекалено богати“ за нея“, отбеляза с ирония Павлина. По думите й, за да може Иван да излиза от къщи, със собствени средства и с помощта на приятели са си направили рампа във входа.

Слави Трифонов попита каква е основната цел, която си поставят, за да могат да променят системата, която ги убива.
„Основната ни цел е Законът за личната помощ. За момента няма такъв закон. Не е имало досега. (…) В нормална държава се прави оценка на увреждането, като тази оценка включва какво може да се използва от наличния капацитет на човека с увреждания. Ние сме малко на обратно. Тук при нас се издава един ТЕЛК, в който се казва колко процента е негоден човекът. (…) Няма оценка и механизъм, който да следваме и да използваме как да се компенсират последиците от увреждането и да използваме това, което е останало, за да може този човек да е пълноценен, защото всеки един може да прави нещо.“ – коментира Павлина Радкова.

„Ние не искаме пари. Примерно ще ми даде 5000 лв. премиера – какво ще направя – нито мога да платя на човек, който може да свърши моята работа, защото аз като физическо лице не мога да го осигурявам. (…)
Не искаме пари, искаме законова рамка, механизъм, за да могат средствата, които се заделят за хората с увреждания, да се оползотворяват по максимално добър начин“, подчерта майката на Иван.

Павлина не се чувства обидена на никого и обясни как се случват нещата: „В тази държава все още има прекалено много добри хора и ние взаимно се вадим от калта за косите“.

Водещият Слави Трифонов излъчи и видео с изказване на вицепремиера Валери Симеонов, в което той казва следното: „Мнението на майките, мнението на бащите, няма никакво значение. Важно е мнението на изпълнителната власт, която има отговорност да осигури и да опазва бюджета на държавата, който се формира от всички нас. Така че това една група какво иска, а друга какво иска – по принцип всички тези групи искат повишаване на сумите за техните дейности. Нормално е да искат, но дали ще ги получат е съвсем друг въпрос. Така че, като задавате въпроса, недейте внушава, че едва ли не каквото кажат майките, това ще стане“.

Павлина отговори с думите на предишна социална министърка по адрес на хората с увреждания, че „те толкова си могат“. „Очевидно г-н Симеонов толкова си може, но той е прав в едно – бюджетът трябва да се пази и ние искаме това от тях – да спрат да пилеят парите на обществото. (…) В момента не ми го побира ума – 80 милиона само за тази година. 6 месеца почти минаха, животът ни не се подобри, т.е. обществото загуби нови 40 милиона, а ние сме в същата тиня. Знам, че ви е трудно, толкова си можете, ама ще трябва. Съжалявам!“ – каза Павлина Радкова по адрес на Валери Симеонов.

Тя разказа, че няма официална статистика за децата с увреждания. „Бяха похарчени едни 2 милиона лева за един регистър, до който почти никой няма достъп, щото видиш ли данните там били много конфиденциални.“ – каза Павлина и поясни, че идеята била, като влезе в регистъра родител на дете с увреждане, да види в кой град какви условия има, къде има работа, какви здравни специалисти, условия в училище. „Уж го има, ама го няма. Няма тази информация. Създадоха го да ни преброят, ама и това не стана“, отбеляза тъжната истина Павлина.

На финала на тяхното гостуване навършилият преди дни 21 г. Иван се обърна към зрителите: „Видеото не го правя за мене, а за всички деца като мене“.

Цялото предаване от 14 юни 2018 г.