enbg

Павел Поппандов, 8 февруари 2013 г.

8.2.2013 | коментара

Няколко дни, след като от сцената обяви, че ще напусне Сатиричния театър, актьорът Павел Поппандов разкри подбудите си пред зрителите на „Шоуто на Слави“. „Обичам чистия въздух и чистоплътните хора“, изтъкна като причина за напускането на театъра Павел Поппандов. А после поясни: „Влизаш в канцеларията на секретарката, на новия директор, и виждаш неговия портрет, отдолу пише: „Началник на смеха“. И си казваш: „Тука има нещо, сигурно е виц. Ама ако е виц, щеше да пише „Слуга на смеха“. Защото ние служим на смеха, но той си е написал „началник“. Влизаш доста смутен в кабинета му и срещу теб, на бюрото му, са поставени три снимки с Бойко Борисов, той е с премиера, и тогава си глътваш езика от страх.“ От страх си забравям текстовете, пошегува се актьорът. „Хората ходят на театър не заради директора, а заради артистите“, обърна се Слави Трифонов към Павел Поппандов. Актьорът прие това съждение, но и подчерта, че мрази „угодничеството и службогонството.“ Според него „има нещо сбъркано“, след като директорът на театъра Калин Сърменов си позволява да дава оценки, че Вежди Рашидов е „карикатура“, а Стефан Данаилов – „въздух под налягане“.

Павел Поппандов коментира и изявлението на Калин Сърменов по негов адрес, че не си заслужава заплатата. Актьорът обясни, че с едно представление, в което играел заедно с Филип Трифонов и Албена Колева, носел приход от 10 000 лева на театъра.

Павел Поппандов разказа, че е взел окончателно решение да напусне Сатиричния театър, когато чува от устата на заместник-директора Банов, че „театърът не може да дава пари за погребението на Георги Калоянчев“, защото „пред смъртта всички сме равни“.

Според Павел Поппандов Сърменов крие и факта, че Филип Трифонов и Мария Статулова също са напуснали театъра. „…Не казва, че е намалил заплатите на младите актьори, за да има достатъчно пари за него (Сърменов) и за заместника му – пенсионера Банов“, каза още актьорът, познат и от телевизионното шоу „НЛО“.

Поппандов сподели и какво е научил от актьорската професия: „Когато тръгнеш по актьорския път – ти имаш един невидим бележник. В този бележник оценките пише не правителството, не критиката, а зрителите. И за всяка изява, било то в театър, кино, естрада или каквото и да е, ти получаваш оценка. Накрая, когато сумираш, когато свършиш актьорския си път, ако оценката е добре, е имало смисъл. Обаче има и още една оценка, която пишат пак зрителите – тя е оценката по човечност.“

Цялото предаване от 8 февруари 2013 г.