enbg

Павел Жеков и Васил Жеков, 15 май 2019 г.

15.5.2019 | коментара

Гости в „Шоуто на Слави“ бяха Павел Жеков и Васил Жеков – баща и син, рали състезатели и инструктори в Академията за безопасно и майсторско шофиране.

Академията за безопасно и майсторско шофиране цели да подготви шофьорите така, че те да могат да контролират добре автомобила си във всяка една ситуация на пътя – без значение от климатичните условия, пътната настилка или скоростта, разказаха гостите. По думите им този тип обучение има за цел да се повиши безопасността на пътя и да се избегнат ситуациите на катастрофа.

Васил Жеков разказа, че за целта с баща му са изградили специален полигон, на който се симулира дъжд и сняг, а настилката става опасна и хлъзгава. По този начин водачите на автомобили сами попадат в рискови ситуации, като това проверява и тренира техните рефлекси. „Всеки се ражда с грешни инстинкти за шофиране. Инстинктът са самосъхранение винаги ще бъде грешен. Влизайки в първия завой – шофьорът се плаши, давам пример, и или бие спирачки, или връща рязко крака от газта, или дава пълна газ“, сподели той.

По темата за обучението на младите шофьори, Павел Жеков коментира, че начинът на обучение в България не е правилен. „Трябва да се промени методологията на обучение“, каза той. Според него този тип полигони трябва да станат задължителни за всеки шофьор, който взима книжка.

Цялото предаване от 15 май 2019 г.