enbg

О, Шипка!

3.3.2017 | коментара

В специалното празнично издание на „Шоуто на Слави“ по повод 3 март беше излъчен филм на Иван Кулеков, заснет на Паметника Шипка. В него д-р Чавдар Ангелов, и. д. директор на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, сподели мнение, че ако бранителите на Шипка не са успели да удържат позициите си, то днес може би нямаше да имаме свободна България. „Българското Опълчение участва в едни от най-важните сражения по време на войната“, каза той.

Д-р Чавдар Ангелов изрази несъгласие с тезата, че България е получила свободата си даром. „Ние сме се борили за нея, извоювали сме я и рамо до рамо с руските офицери и войници сме направили така, че е сломена турската съпротива. И в крайна сметка Османската империя е победена и тя се е признала за победена“, разказа той.

За него „свободата има цена“ и тази цена „трябва да бъде плащана“ от всички нас, които сме натоварени със задачата да я предадем на бъдещите поколения. Д-р Ангелов е убеден, че ако днес се наложи Шипка да бъде отбранявана отново с оръжие, българският народ има сили да го направи.

Той сподели още, че не бива да приемаме свободата като даденост, а трябва да помним хората, жертвали се за нея. „Те също са допускали вероятно грешки, също са имали какво да им тежи на душите. Но в момент, в който е трябвало да се изправят срещу всичките си възможни човешки страхове, са го направили, преодолели са невъзможното. Някои от тях са отдавна във вечността, други са продължили пътя на своите другари. И в крайна сметка част от тези хора се превръщат в следосвобожденския ни елит и изграждат модерна, съвременна и свободна България – такава, каквато са я искали преди тях Левски, Ботев, Раковски“, каза Ангелов.

По думите му съставът на Опълчението е ядрото, което създава българската армия, а Шипка е символ, чийто плам е продължил да гори след това в защитниците на Сливница, Три уши и Мека црев по време на Сръбско-българската война. „Появяват се други епопеи“, разказа Ангелов и даде за пример Родопската Шипка през 1912 година с полк. Серафимов по време на Балканската война, Одринската епопея и Дойранската епопея.

„Нали Дядо Вазов е казал „Де е България“? Когато човек стои тук, я вижда цялата – на север, на юг, на изток и на запад. И ти стоиш в центъра на всичко това. Като се замислиш – трябва да си дадеш сметка, че това прекрасно място, това късче от земята, е наше, наследили сме го, отвоювали сме си правото да стоим тук и трябва да продължи така во веки веков!“, каза на финала д-р Чавдар Ангелов.