enbg

Още трима претенденти представиха най-добрите си познати

22.11.2010 | коментара

19 ноември 2010 г.

В петък вечер продължи изпълнението на задачата „Най-добрият човек, когото познавам” в проекта ПРЕТЕНДЕНТЪТ. Освен че трябваше да представят свой близък човек, кандидат водещите имаха за задача и да го изненадат по атрактивен начин.

Първа в петък се представи Марина Гашпарова. Тя представи своята учителка по физика Виолета Тачева. „Човек е млад, докато му се случват неща, които не са му се случвали, тази вечер ми се случва нещо за първи път”, коментира своето участие в шоуто Виолета Тачева.
Марина сподели, че има силно приятелство с учителката си, въпреки че самата Марина не разбира нищо от физика. Приятелството между тях се зародило по-скоро на дебатите, на които е ръководителка Виолета Тачева. Учителката спомена и някои от темите, на които са дебатирали – дали България може да се справи с корупцията и мърша ли е народът, както е казал Славейков.

Слави Трифонов иззе функциите на двамата водещи и проведе разговора с г-жа Тачева. Председателят на журито беше приятно изненадан, че в България и най-вече в малък град като Трявна се провеждат подобен тип дебати. Госпожа Тачева обясни, че дебатите се провеждали по европейска програма, след 4 – 5 години парите свършили, но тя не се отказала и вече 12 години ръководи тези дебати. „Аз съм удивен, че в България продължава да има такива учители като Вас. Имате моите адмирации”- обърна се към учителката Слави Трифонов.

Марина развълнува своята учителка с Роси Кирилова, която изпълни на живо емблематичната песен „Учителко любима”.
Веднага след песента Иво Сиромахов коментира своите впечатления от представянето на Марина: „Благодарение на теб и на най-добрия човек, когото познаваш и с когото ни запозна, ние тук усетихме един възрожденски дух. Фактът, че има такива хора като госпожа Тачева, на мен ми дава надежда, че не всичко е загубено.”

Фенове с фланелки с надпис: „Нямам гадже, имам фейсбук” посрещнаха следващия участник Васил Матев. Той представи своя треньор по бокс Цветан Карнаков, а избора си да покани точно него аргументира така: „Хората ми нямат доверие, страхуват се от мен, карат ме да се чувствам „черна овца”, а той ме прие такъв, какъвто съм.” Васил сподели, че с Цветан Карнаков са се запознали „през средата на миналия век”.
Цветан Карнаков разкри как е приключила спортната кариера на Васил Матев. На един турнир в Албена, където присъствали всички ръководители на българския бокс, Васил имал мач с румънски боксьор. Васил Матев се качил на ринга и преди началото на мача се прекръстил, което по времето на тоталитаризма било немислимо. След тази случка на Васил му спрели заплатата и това бил краят на кариерата му. „Ти си своего рода дисидент” – заключи Слави. А претендентът допълни: „Исках да правя профсъюз в машиностроителния завод „Болшевик”, да направим нещо като в Полша…”

Васил Матев подари боксова круша и боксови ръкавици на своя треньор, което се явяваше втората част от задачата – изненада към близкия човек. „Аз се радвам, че си поканил треньора си, защото много често хората забравят откъде са тръгнали. У нас няма тези традиции на благодарност”, коментира Иво Сиромахов. Светослав Митев сподели, че Васил е добавил „нови щрихи към своята личност” и че е заслужил „комплиментната форма” на думата „странен”. На финала Светльо спомена, че в древността Васил е имал един свой колега и това е бил Платон.

Трети в петък вечер се представи Даниел Петканов. Той беше довел своята баба от Исперих – Веска Енчева. Тя се отличи с много силно чувство за хумор. Слави Трифонов, който и тук водеше разговора с госта, попита: „Как е сега в Исперих?” А баба Веска отвърна: „Много добре, младите хора заминаха за чужбина, останаха стари хора.” Тя разсмя председателя на журито и публиката с откровеното: „Не лягаме докат’ не ти гледаме предаването.” Баба Веска сподели, че е работила като готвач и определи всичките си манджи като вкусни.
За внук си Даниел Веска Енчева разказа: „Беше буйно дете, имаше едно колело – все кара, все обелени колената, и аз го плаша- „ще го сложа в един кашон и в 11 часа ще го изпратя по влака за София, в 7 часа да си го получат.” Бабата на Даниел разказа и тъжната история на едно алое: „Имах едно голямо алое, гледам – омекнало, увиснало на земята. Бре, кво му е станало на туй алое. Викам: „Дани, тука алоето защо така, бе, бабе, да не си налял вода?” Каза: „Не съм.” К’во е станало – скъсах едно листо, взех да го дъвча, смукнах – солено: „Дани, я ела тука- ти си пикал в алоето, признай си!”

Даниел изненада баба си Веска с живо изпълнение в студиото на голямата българска народна певица Надка Караджова. По време на песента внукът и бабата тропнаха и едно хоро. За представянето на Даниел Иво Сиромахов сподели: „Очевидно е, че между теб и баба ти има много силна връзка, аз ви наблюдавах през цялото време – как й се радваш, как я слушаш – това е много ценно нещо. Това е нещо, което винаги ще ти дава сили, ще те топли. Имам само една забележка – научи го това право хоро, срамота е!”

В понеделник, в 22:30 ч. задачата „Най-добрият човек, когото познавам” ще завърши с представянето на Тома Горанов. Тогава ще разберем и кой ще напусне Претендентът и каква ще е новата задача на кандидат водещите.