enbg

Отличничката Роксана ще ходи на поправителен

1.2.2010 | коментара

29 януари 2010 г.

В петъчната вечер в „Музикална академия Ку-ку бенд” – „Стани поп-фолк звезда” бяха представени и последните три песни, които започват със стиховете:
“Някой в съня ми от теб ме пропъжда –
Лягам си твоя, събуждам се чужда.”

Интересен обрат наложи промяна – песента на композитора Анатоли Ангелов, представена от Роксана, се оказа „една и съща” с песен на гръцката певица Ангелика Илиати. Журито реши да анулира резултатите от тази песен, а Роксана и екипът Анатоли Ангелов и поета Борислав Пешев ще представят нова песен по същата задача, заедно със седемте нови песни, в следващия кръг.

„Много по-трудно е да напишеш музика по текст. В този смисъл ние поставихме на екипите много труден казус.” – такова пояснение направи Слави Трифонов преди началото и на последните три изпълнения.

С песента „Чужда”, на поета Андрей Петров и композитора Йорго Динев се представи Няголета. Запитан за заглавието на песента текстописецът Андрей заключи мъдро, че чуждото винаги привлича, а със своето свикваме.

Слави бе категоричен: „Много хубава песен и Йорго е написал песен, която звучи и филмово, и като песен за концертно изпълнение. Текстът е много личен. Йорго видимо харесва това, което прави и песента е въздействаща.”

Митко Щерев определи песента като изключително добра и изнесена перфектно от Няголета. „Тоя човек с белия костюм почва да ме дразни”, пошегува се композиторът по адрес на Йорго, който – оказа се – написал по-хубава песен от него, а и е по-висок от Митко Щерев с 5 сантиметра.

По думите на Иво Сиромахов Андрей е успял да направи нещо, което той не е очаквал – успял е да надгради темата, зададена от Ивайло Вълчев. „С „Лягам си вярна, събуждам се грешна!” е усетил духа на темата и е развил нещо свое, за което мога да кажа само „Евала”. Музиката е хубава, Няголета изпя песента с много страст.”
Журито оцени песента с три шестици.

”Безсмъртни” бе озаглавена песента, с която се представиха сестрите Венеция и Патриция, написана от Лора Димитрова и по музика на композитора Спас Лазаров.

На база на своя опит Митко Щерев коментира парчето така: „Като ще се прави експеримент кантото да започва на терца – защото никой не започва канто на терца, когато има дует, – да го приемем като експеримент, то тогава припевът трябваше всяка да го пее поотделно и чак последната фаза – двете заедно. Защото като се започва кантото в терца, това е за сметка на напрежението в рефрена, който пада. Има и малка грешка при самата композиция – че тематичния материал за песента е малко повечко. Експериментът не е направен, но Венеция и Патриция са се справили много добре.”

Слави коментира, че не е лошо да се експериментира. „Това, което правят Спас и Лора е много интересно. И на мен ми се струва, че е можело по средата да го няма този припев.” Той отправи препоръка към Патриция и Венеция – да приемат с по-отворени сърца това, което правят композиторите и поетите и да се отнасят с по-сериозно отношение и с уважение, също така, да пеят с повече любов.

Като интересна определи песента Иво Сиромахов, а специално текстът на Лора – като добър. Той също сподели, че песента е дълга и в един момент уморява.
„Безсмъртни” получи три еднакви оценки „5”.

Гергана Димова се представи с песента „Мое утро – мое спасение” по текст на Кристина Павлова и музика на Теодор Ташев.

Иво Сиромахов бе озадачен от тази песен и посочи, че намира противоречие в текста, защото след началото: “Някой в съня ми от теб ме пропъжда – лягам си твоя, събуждам се чужда.” в четвъртия стих се появява: „Но спасена до теб се събуждам.” Дори обяснението на Кристина, че „героинята се събужда чужда, защото сънят й е бил кошмар с друг човек”, не умилостиви Иво, който отсече, че „когато един текст има нужда от обяснение, значи нещо не е наред”.

Слави се обърна към Теодор с думите, че това парче му звучи стандартно. „Мога да предскажа всеки следващ ход. Аз обичам нестандартни неща, дори и в хитовете.”

Митко Щерев обясни,че песента е най-малката форма в музиката и независимо, дали е класика или поп, се движи от 2,5 минути до 5. „За това време – един екип трябва да напише песен по такъв начин, че да убеди в момента публиката, че това е най-хубавата песен.” Той обърна внимание специално на изпънителите: „Винаги тематичният материал, мелодията, певецът трябва да го изнесе задължително като първото канто и рефрен. Във второто канто трябва да покаже някакви свои неща – да надигне, да свали, да покаже трелите и, колкото е по-дълга песента, певецът трябва повече да помага и да разнообразява.”
Оценките за „Мое утро – мое спасение” бяха: Слави – 4, Митко Щерев – 5, Иво Сиромахов – 3.

Преди да бъде поставена новата задача на участниците, Слави обърна внимание на нередност в конкурса. Той обясни, че в интернет може да се намери всичко, включително и песента „Молитва” на гръцката певица Ангелика Илиати. Песен, която „учудващо прилича на песента на композитора Анатоли Ангелов „Път без смисъл”. Толкова прилича, че чак е едно и също.” Припомняме, че тази песен, изпълнена предишния ден от Роксана, бе оценена с максимални оценки.

„Това е състезание за авторски песни, не е състезание за кавъри.” – заяви Слави и обяви решението на журито да анулира песента „Път без смисъл”, както и оценките, дадени за нея. В следващия кръг на Музикална академия същият този екип ще трябва да подготви песен, която започва със стиховете “Някой в съня ми от теб ме пропъжда. Лягам си твоя, събуждам се чужда.” Така че следващия път ще бъдат представени 8 песни – седем по новата задача и новата песен на Роксана, по предишното задание.

Ето какво е класирането в този кръг, без оценката на Роксана:

Няголета 6
Люси 5,67
Джанис 5,67
Венеция и Патриция 5
Наско Терзиев 4,33
Гергана Димова 4

Генерално класиране:

Гергана Димова 5,13
Няголета 4,93
Венеция и Патриция 4,93
Наско Терзиев 4,93
Джанис 4,87
Люси 4,87

След като показа на участниците как се развива специалната награда за победителя – поп-фолк мобилът на Слави Трифонов, журито обяви новата задача към авторските екипи: „Авторски песни на фолклорна основа.” Изпълненията ще видим в четвъртък и петък, 4 и 5 февруари 2010 година.