enbg

Оставането на Валери Симеонов във властта обезсмисля всяка форма на демократичен протест

29.10.2018 | коментара

В предаването от 29 октомври 2018 г. сценаристите на шоуто изразиха своята позиция за случващото се около протестите на майките на деца с увреждания и предизвикалото остър обществен отзвук поведение на вицепремиера Валери Симеонов. Ето какво каза Иван Кулеков:

„Нямаше смисъл. Нямаше смисъл майките да искат оставката на Валери Симеонов, заради неговото нагло, античовешко поведение.

Нямаше смисъл, ако България беше Европейска държава. Европейските държави затова са европейски, защото неписаните човешки закони са равни по сила на писаните. Нарушителите на писаните закони подлежат на съд, а нарушителите на неписаните подлежат на самосъд, който е по-жесток от съда. И първото наказание, което налагат съвестта и моралът на държавните ръководители в Европа, е оставка без право на обжалване и контрапротести.
За сведение: министърът на средното образование на Швеция Аида Хаджиалич подава оставка, защото е засечена да шофира с 0,1 промила алкохол.
Външния министър на Финландия Илка Канерва подава оставка, защото е изпращал есемеси с еротично съдържание на една стриптийзьорка.

Нямаше смисъл да се иска оставката на Валери Симеонов, ако България беше азиатска държава.
За сведение: министърът на правосъдието на Япония Минору Янагида подава оставка заради едно необмислено изказване. Министърът казал, че работата му не представлява никакво затруднение. „Направих грешка и мисля, че е най-добре да се оттегля от поста“, обяснява Янагида на пресконференция.
Министърът на транспорта на Япония Нариаки Накаяма подава оставка, защото описал Япония като етническа хомогенна, с което обидил коренното население Аину.
Министърът на финансите на Япония Шоачи Накагава подава оставка, защото е заподозрян, че е бил пиян на обществено място.
„Мисля, че е по-добре за страната да подам оставка. Премиерът не се опитва да ме разубеждава“ – казва японският министър.

Нямаше смисъл да се иска оставката на Валери Симеонов, ако България беше африканска държава.
За сведение: египетският министър на културата Габер Асфур подава оставка защото група египетски интелектуалци считат, че той е недостоен за този пост.

Нямаше смисъл да се иска оставката на Валери Симеонов, ако България беше демократична държава. Най-голямото зло, което причинява оставането на Валери Симеонов във властта е, че то обезсмисля всяка форма на демократичен протест. Няма демократична държава, в която не само народът, но и дори министър-председателят да не може да уволни своя заместник, а тази оставка да зависи от военния министър. Няма такава демокрация, няма такава диктатура.

Отчаянието на народа в собствената му значимост вече достигна нивото, познато ни от времето на комунистическата диктатура. За сведение, все по-често се разказва онзи тъжен виц от тодорживково време: „Казаха, че утре ще ни бесят, но не разбрах дали ние трябва да си носим въжето.“

Боже, пази България!“