enbg

Осман Октай, 7 януари 2016 г.

7.1.2016 | коментара

Тагове:

Гост в „Шоуто на Слави“ беше бившият заместник-председател на ДПС в периода 1990-2001 г. – Осман Октай. Той коментира пресконференцията на отстранения председател на партията Лютви Местан и сподели своите наблюдения за задкулисието в България.

Пред водещия Слави Трифонов Осман Октай определи партия ДПС като корпорация. Според него ДПС е претърпяла тази трансформация през 2001 г., когато партията на Ахмед Доган влиза в управляваща коалиция с НДСВ на Симеон Сакскобургготски.
Осман Октай разви теза за основна роля на Държавна сигурност в управлението на страната от 2001 г. до днес. Той припомни, че през 2001 г. в Съвета за икономическо развитие към правителството влиза бизнесклуб „Възраждане“, чиито членове тогава са Илия Павлов, Васил Божков, Емил Кюлев, Тошо Тошев, Радосвет Радев, Стоян Денчев. Министър на Държавната администрация пък става Димитър Калчев, който, по думите на Осман Октай, е бивш кадър на „Мултигруп“. Според бившата дясна ръка на Ахмед Доган тогава е започнало „едно кадруване от долу до горе“, „а г-н Доган стана главно действащо лице и му предоставиха едни сараи, никой не знае кой плаща, кой плаща охраните, ние плащаме всъщност, и създаде се посредника на кадруването и политическото посредничество, и една легенда, че той управлява държавата“.

Осман Октай отбеляза, че в днешните си изказвания Лютви Местан е признал, че не той управлява партията, “че партията се управлява от други хора и по телефона му се обаждат и му нареждат“. В този ред на мисли Осман Октай коментира карикатура, на която Бойко Борисов е гален по главата от главния прокурор Сотир Цацаров, който на свой ред е гален от Делян Пеевски, а депутатът е гален от Ахмед Доган: „Големият въпрос е кой гали Доган по главата. Това е голямата тема“, каза Осман Октай и продължи: „Затова говорих за клуб „Възраждане“. Дори и сега, в този парламент, се прие закон за НСО, където за първи път, дори при Живков – УБО, не е имало текст да охраняват цивилни хора. И само, за да се охраняват Сараите, ние трябва да плащаме по 2,5 милиона годишно.“ Според Осман Октай дори от кадри по телевизията се виждало как депутати минават проверка при влизане в Сараите, а „едни джипове влизат без да бъдат проверявани“. „Кои са те?“ – попита Октай, след което заговори за политически, прокурорски, съдебни, финансови посредници. „И колкото и да звучи тайнствено, има едни структури, които стоят отзад, те не се показват, но ние ги знаем“, каза гостът на Слави.

Осман Октай се върна на темата за Лютви Местан и коментира, че отстраненият лидер на ДПС е имал основания да се страхува, след като НСО е снела неочаквано охрана му. Осман Октай отбеляза, че „изтегляне на НСО“ е имало при нападението на Октай Енимехмедов над Ахмед Доган и когато „Ахмед Емин беше намерен убит“ в „най-охранявания обект“ – Сараите. Ето защо, според Осман Октай, и Лютви Местан е имал притеснения да не се „самоубие случайно“, виждайки, че НСО ги няма.

„Лошото е, че в тази ситуация за пореден път едно малцинство, мюсюлманското малцинство в България, се експлоатира по този начин в полза на тези задкулисни игри, което създава напрежение и разделение в обществото. Нещо, което мен години наред ме тревожи, затова съм толкова активен“, заяви още Осман Октай, след което се върна в 90-те години на миналия век, когато в ДПС, по думите му, се извършва преврат. Октай разказа, че през 1993 г. основателите на ДПС вземат решение партията да се закрие като етнополитическа формация, защото това разделяло обществото и разваляло отношенията между България и Турция, и така ДПС става част от ОДС до 1996 г. „Тогава (през 1996 г.) над 2500 основатели бяха изхвърлени, включително Хасан Азис, сегашният кмет на Кърджали, и тогава ДПС и Доган и компания излязоха от ОДС и направиха Обединение за национално спасение със секретар Стоян Денчев“, разказа Осман Октай.
Според него сериозно трябва да се анализира ролята на Стоян Денчев през целия преход, тъй като той е бил секретар на правителството на Беров, секретар на ОНС, секретар на клуб „Възраждане“, депутат от ДПС, а сега е ректор на Библиотекарския институт. Осман Октай заяви, че към Библиотекарския институт е била създадена катедра с декан Димитър Иванов–Гестапото, бивш шеф на Шесто управление на ДС, който тези дни обяснявал как Лютви Местан трябва да бъде арестуван. Октай сподели, че в Института преподават и много бивши офицери от ДС – „цветлинйовчевци, писанчевци и много други.“ По думите на Октай, подобни хора предоставят на Ахмед Доган „опорни точки“, „анализи за действия“. Октай заяви, че в новогодишната си реч пред елита на ДПС Ахмед Доган е повторил тезите на руския президент Владимир Путин за „разпад на ЕС“ и за „недекватно НАТО“, изразени в неговата годишна реч пред журналисти. „Точно тези хора (представящи опорните точки на Доган), галейки го по главата, осигурявайки го с тези луксове, чрез него управляват управляващите. И днеска това се случва“, заяви бившият активист на ДПС.

Пред Слави Трифонов Осман Октай също определи декларацията на ДПС за сваления от Турция руски самолет като гаф, но не от гледна точка на текста и изразената позиция: „Смятам, че отделните политически формации за геостратегически позиции трябва да се изразяват след Консултативен съвет за национална сигурност, с единна позиция.“
Осман Октай определи като грешка и укриването на Лютви Местан в турското посолство. Според него Лютви Местан е трябвало да отиде в президентството, след като вече е говорил с Росен Плевнелиев по повод на снетата охрана на НСО.

Гостът на Слави Трифонов коментира и ролята на Делян Пеевски за процесите в страната: „Аз не смятам, че той е основният голям фактор, мозък на всичко това, което се случва в държавата, независимо, че така изглежда. (…) Той е посредникът за финансовото обезпечаване чрез рухналата КТБ, там са вързани, без изключения, дори хората, които говорят за шлифери – че не ги държат и т.н. (…) Няма такъв човек, една личност, до такава степен да бъде всесилен.“

В края на разговора Осман Октай направи и своя прогноза за развитието на събитията: „Това е началото на края на този модел за управление, още повече, че е много силно присъствието на НАТО за геостратегическите събития, които се случват около нас и България най-после придоби изключителна геостратегическа позиция в тези събития. (…) Всичко това е шанс ние най-после да имаме силни партньори, които да ни подадат ръка.“

Цялото предаване от 7 януари 2016 г.