enbg

Осман Октай, 6 март 2018 г.

6.3.2018 | коментара

В предаването гостува Осман Октай. В началото на разговора той коментира последните събития и протестите в подкрепа на обвинения в убийство д-р Димитров от Пловдив, който застреля крадец в дома си. „Има много въпросителни, които касаят гражданите, за това, което се случва с д-р Димитров от Пловдив. Повод, който изкарва хората и гражданите в знак на протест“, каза гостът.

По другата наболяла тема – сделката с ЧЕЗ, той изказа следното становище: „С ЧЕЗ се опитват да разстрелят една трета от България. Всичко това ще удари нас, потребителите. Затова, защото ЧЕЗ е част от националната сигурност на държавата, затова използвам тази дума“.

Според бившия зам.-председател на ДПС, в този случай Бойко Борисов сам се е разобличил: „Винаги е бил играч, който мълчи или се скрива, когато ще назрее някакъв скандал. (…) Ако не беше препоръчал Петкова да си подаде оставката, нямаше да се развие този скандал“. След това се случила поредица от изключително тревожни събития за бъдещето на България и на ЧЕЗ, заяви Октай, като резюмира в хронология случилото, а после коментира действията на премиера: „Министър-председателят се саморазобличи, приемайки Гинка в Министерски съвет. Защо? Ако той не е разтревожен, той ще я остави пред комисията, да я „разчекнат“, да я разобличат и да разберат истината“. Той обърна специално внимание и на последвалата пресконференция, на която Гинка Върбакова обяви, че Бойко Борисов е поискал пълен контрол или поне 34% от фирмата, ако продавачът се съгласи. Като човек, който е бил в кухнята, Осман Октай си задава въпроса: Нямаме ли посланик в Чехия и търговско аташе, които да направят запитване до ЧЕЗ, дали българската държавна власт може да има отношение към сделката, при положение, че ЧЕЗ е държавна фирма? Осман Октай изрази недоумението си от факта, че изведнъж Гинка е упълномощена от държавата да преговаря.

Според него по-тревожно е, че Бойко Борисов обявява пред парламента за получено писмо от чешкия премиер Бабиш, в което уж той разкрива банките и източниците на финансиране, но поради естеството на информацията, писмото ще го засекрети. Следва опровержение от Бабиш за такова писмо. Осман Октай изрази учудване откъде е тази грешка на това ниво и попита: „Нима не си даваме сметка, че ще има междудържавен проблем?“ Гостът обясни, че впоследствие се оказва, че наш зам.-министър изпраща писмо, без то да е официално, а на следващия ден се оказва, че никой нищо не е знаел. „Всичко това говори, че са ни взели за балъци. Най-тревожното беше, че министър-председателят излезе на пресконференция и заплаши“, каза събеседникът на Слави, визирайки намерението на премиера да се разправя с „гадове“. „Човек с огромен държавен ресурс в ръцете си, изпада в паника“, сподели наблюдението си Осман Октай.

Гостът припомни, че ЧЕЗ от години има проблеми с българското правителство, като компанията съди държавата за 500-600 милиона евро. „Какво излиза – Гинка днес отива в Прага – чехите ще кажат: „Поздрави министър-председателя си от нас. Нека да плати в Арбитражния съд и да прекратим тази сделка“ – Защото те са предлагали извънсъдебно споразумение поредица години“ – каза Октай.
„Какво искам да кажа – ако сделката с Гинка се осъществи, а аз мисля, че ще стане. (…) Това че шикалкавят, показва, че някой се страхува да не бъде разобличен допълнително. Какво имам предвид? Няма как една сериозна държавна компания, чешка компания, да е в напрежение с българското правителство и да не са се подготвили достатъчно добре за тази битка“ – изказа своите аргументи относно българската позиция Осман Октай. По думите му днес се е проявила „голямата паника“, при която пиарите излизат и казват, че Чехия води война – „чешката компания води война за дестабилизация на нашето правителство“. Дори се стигнало дотам, че Гинка е обявена за подставено лице на ЧЕЗ, допълни той.
„Сделката, като се състои, ние наистина ще разберем, че нашите стоят зад сделката. Говоря – начело с Бойко Борисов. Ако той няма нищо общо и не се страхува от ЧЕЗ, че имат компромати за лобиране по време на процедурите за търгове, той има целия държавен ресурс да прекрати сделката“, аргументира позицията си Осман Октай.

Относно ролята на ДПС в цялата история, бившият зам.-председател на партията заяви следното: „ДПС имаха две фирми. Едната на Николай Вълканов, който е собственик на сараите на Доган. Изведнъж може да го изгони от сараите, ако не е свършил работа. Всъщност Николай Вълканов не можа да спечели“ (б.р. фирмата му, която е кандидатствала по сделката за ЧЕЗ). Така, след като изтекла информация, че Бойко Борисов и Делян Пеевски са „в далаверата“, се стига до събранието в сараите. „Доган на пожар събра парламентарната група и изпълнителния съвет на ДПС в сараите миналия вторник. Той поставя на кръстосан разпит Делян Пеевски дали има отношение към сделката. И той казва: До една седмица ще представя документи, които уличават Бойко Борисов“. Доган му дава срок една седмица да представи разобличаващи документи за участниците и да докаже, че той няма общо с това“ – разказа Осман Октай. По думите му, след тази среща ДПС заявява – очаквайки уличаващите документи, че е готово да влезе във властта. Такива документи обаче явно не се появяват.

На въпроса на Слави какво е новото послание, той отговори: „Новото послание е нищо. Новото послание е, че Доган иска да бъде забележим и че иска да стане част от тази далавера“.

В заключение на казаното Осман Октай завърши разговора с думите: „Затова казах в началото, че ако гражданите действително искат нещо да се случи в държавата, не само за д-р Димитров да излизаме по улиците. За тези големи неща трябва да се излиза по улиците“.

Цялото предаване от 6 март 2018 г.