enbg

Осман Октай, 17 юли 2017 г.

17.7.2017 | коментара

Тагове:

Актуален гост в „Шоуто на Слави“ беше Осман Октай, който коментира събитията в съседна Турция, година след опита за преврат.

Пред водещия Иво Сиромахов Осман Октай заяви, че в момента ситуацията в Турция е по-тревожна, отколкото преди една година. Тази своя констатация Октай аргументира със заплашителните думи на президента Ердоган, изречени по време на честванията на първата годишнина от потушаването на пуча. В речта си Ердоган е заявил, че ще води битка с всички предатели и всички шпиони на Фетхуллах Гюлен, сочен от Анкара за организатор на преврата, и че ще подпише незабавно връщане на смъртното наказание. „След марша на Кълъчдароглу (б.а. „Маршът за справедливост“ на опозиционера Кълъчдароглу събра над един милион души на митинги срещу властта) наблюдавам фашизъм в Турция с толкова много публични закани към опоненти и противници“, заяви Осман Октай. По думите му Турция се намира в условия на гражданска война: „От Адана нататък всеки ден има ковчези, убити. Войската е там, жандармерията е там, всички кюрдски лидери на партията на Демирташ са в затвора“. Анализаторът сподели, че по неофициална информация над 500 000 души са арестувани и безследно изчезнали.

Бившият зам.-председател на ДПС отбеляза, че най-тревожното за България е, че днес Турция е публикувала списък със 77 терористи, които се намират на територията на България, а вътрешният ни министър Валентин Радев при гостуването си в предаването „Лице в лице“ по-рано през деня е заявил, че не знае нищо по случая.

Осман Октай е разтревожен от случващото се в Турция, защото, по думите му, когато се заражда една диктатура, агресията се изнася навън. В този смисъл Октай не намира за случайно специалния репортаж, който е излъчила турската телевизия за това как се чества първата годишнина от неуспешния преврат в балкански държави като Македония, Косово, Албания. „Не дадоха от България, но казаха, че има радостни хора и честват годишнината“, заяви Осман Октай. (Още в своя анонс на темата пък водещият Иво Сиромахов отбеляза, че членове на българската партия ДОСТ са празнували годишнината с представители на турската държава). Октай разказа и как е бил отразен скандалът с дъщерите и съпругата на заместник-мюфтията на България по TRT: „TRT – националната официална телевизия на Турция, която е телевизия-говорител на управляващите, даде 5-минутен репортаж за България – как са репресирани жени мюсюлманки на центъра на София и как бездействат властите в България. След това дадоха границата, когато Симеонов влачи жената. (…) След това дадоха джамията – палежите, Волен и т.н. След това казаха: „Тези хора управляват България.“ Без да кажат, че са коалиционни партньори. (…) И заключението: „В България от четирима българи, трима са антитурци, антиислямисти“. Аз протестирам срещу това. И затова го казвам на висок глас: Той (Ердоган) посочва българите, българските граждани, всички нас за врагове и това е опасно“.

Осман Октай е категоричен, че Ердоган е готов да дестабилизира Балканите, използвайки и българските мюсюлмани. По думите му социално изолираните роми са по-подвластни на употреба от българските турци. „Преди повече от 10 години в едно интервю казах, че моделът „Доган“, както във вътрешен план може да се употребява от мафията, така може да го използва всеки диктатор – било то Путин, било то Ердоган, дори било то, викам, Осама бен Ладен“, заяви още Осман Октай. В този контекст той припомни, че именно при конфликта Путин-Ердоган партия ДПС се е разцепила на две, за да се появи и ДОСТ на Лютви Местан. По думите му и в ДПС, и в ДОСТ са хора, които са подвластни да бъдат кукла на конци и да бъдат дирижирани. По повод на благосклонно гледащата на Ердоган партия ДОСТ, Октай заяви, че тя няма никакъв шанс като политическа формация. „Единственото нещо, което винаги ме е тревожило, е, че другите партии, без изключение, не подават ръка на образованите турци в България, да ги привличат в своите ръководства, да ги канят в листите си за депутати – тогава ще изчезне и другият мафиотски модел „Доган“, каза още Осман Октай.

Гостът на Иво Сиромахов коментира и „Маршът за справедливост“ от Анкара до Истанбул на лидера на Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу. Октай разказа, че в началото маршът е започнал само с Кълъчдароглу и няколко негови депутати, а гражданите не са посмели да тръгнат с тях. Според Октай точно тогава Ердоган е позволил на TRT да излъчи протеста, за да осмее опозиционера и да покаже колко е сам той. По разказа на госта самият Ердоган пък язвително одобрил похода на Кълъчдароглу от Анкара до Истанбул с думите: „Нека поне да види нашите магистрали, да види какво сме построили“. След 15-ия ден хората обаче преодолели страха си и се включили в похода, а майки, жени и деца носели снимки на близките си, които са затворени или изчезнали. Така в Истанбул „Маршът за справедливост“, по думите на Октай, събрал 1,6 – 2 млн. души.

Осман Октай припомни, че светската част на Турция е срещу Ердоган и той едва не загуби референдума за президентска република. Ето защо анализаторът прогнозира, че ако не се случи нещо извънредно, като гражданска война, Ердоган ще загуби президентските избори през 2019 г. Октай смята, че в партията на Ердоган и в обкръжението на президента има много силни личности и лидери като Давутоглу и Абдула Гюл, които „мълчейки реагират отрицателно на всичко това, което се случва“. „Дай боже на тези лидери нищо да не им се случи“, заяви Осман Октай и отбеляза, че Ердоган вече публично е заплашил опозиционера Кълъчдароглу.
Осман Октай е убеден, че Ердоган ще се опита да проведе изборите в извънредно положение. В такава ситуация, припомни гостът, Ердоган освободи прокурори, съдии, военни, полицейски части, учители. Октай информира, че точно днес турският парламент отново е удължил извънредното положение с още 3 месеца.

Цялото предаване от 17 юли 2017 г.