enbg

Осман Октай, 17 април 2017 г.

17.4.2017 | коментара

Тагове:

Актуален гост в предаването тази вечер беше Осман Октай, който коментира резултатите от проведения в Турция референдум. Припомняме, че според официалните резултати 51,4% от турските гласоподаватели подкрепиха измененията на конституцията, които дават огромни правомощия на президента.

Бившият заместник-председател на ДПС заяви, че ситуацията в Турция е изключително сложна и тревожна. Той припомни, че референдумът се е провел при условията на извънредното положение, което след опита за военен преврат действа вече година и половина в страната. Осман Октай заяви, че тази вечер президентът Ердоган събира Съвета за сигурност и Министерски съвет, с цел да удължи с още 3 месеца извънредното положение. По думите на Октай, Ердоган бърза с това решение, тъй като в много градове, където президентът не получи подкрепа на референдума, вече има сблъсъци. Бившият български депутат отбеляза, че в 17 от най-големите градове, сред които Истанбул, Анкара и Измир, Ердоган губи и не получава подкрепа за президентска република. Той заяви също, че вследствие на референдума се е получило огромно разделение на турското общество и обясни, че 24 млн. от гласоподавателите, предимно от светската част на Турция, са гласували с „не“ за президентска република , а 25 млн. – „от ислямистката част“, „по-скоро простолюдието“ – са гласували с „да“. „Снощи, лично на мен, като български турчин, ми направи грозното впечатление, гледах хора, които приветстват с фесове вече в центъра на Анкара. Затова казах в медиите и преди вчерашния ден, че Турция е на ръба на гражданската война“, заяви с тревожност Осман Октай.

Един от основателите на ДПС коментира и доколко референдумът е бил честно и демократично проведен. Осман Октай отбеляза това, което и наблюдателите от ОССЕ са констатирали – че е имало кампания единствено в подкрепа на въпросите от референдума. Освен това, по думите на Октай, Ердоган е нарушил конституцията и законите, защото като настоящ президент е нямал право да участва в кампанията. „Но той, всеки ден, по три часа, контролирайки всички медии и телевизии в Турция, заедно с министър-председателя Бинали, единствено се пропагандираше за референдума. Опозицията нямаше думата“, каза Осман Октай и допълни, че въпреки това противниците на измененията в конституцията са били толкова много.
Октай сподели още, че опозицията в Турция ще оспорва резултатите от референдума, тъй като много пликове и бюлетини нямали задължителния официален печат и „затова се смята, че 2,5 млн. от гласовете са манипулирани и допълнени в урните“.

Осман Октай разказа и какви са намеренията на Таип Ердоган в близките седмици – очаква се турският президент да разпусне военните съдилища, да разпусне Конституционния съд и да преструктурира Висшия съвет на съдиите и прокурорите. Така на практика шестима от новия 13-членен състав на висшия съдебен орган (б.а. досега членовете бяха 23) ще бъдат посочвани директно от президента, а останалите 7 ще ги назначава парламентът, където в момента Ердоган има мнозинство. Осман Октай смята, че Ердоган става „най-властният човек на света“ и обясни защо: „Путин например има министър-председател – Медведев, той (Ердоган) няма да има министър-председател, второ – той ще назначава и освобождава министрите си, когато си иска, няма да има вот на недоверие, когато иска може да разпусне парламента. Става като по времето на Живков у нас – има парламент, но става това, което е решил ЦК на БКП.“

Осман Октай анализира и евентуалните последици за България и Балканите от проведения референдум в Турция. Гостът започна с това, че от 1993 г. защитава тезата, че не трябва да съществуват етнорелигиозни партии в демократична държава като България и заяви, че по негово предложение тогава ДПС приема да се закрие и да се слее с демократичните сили в ОДС. „Защо го казвам сега? Днеска всички ръкопляскаха на Доган, че е големият патриот с обръщението, което направи той, че има заплаха от султана и т.н. Ако е толкова голям патриот, както го изкарват, даже за обида на всички нас, българите, го изкараха съвременния Левски, нека да разпусне партията, за да няма външна намеса. Да призове тогава да се закрие и партия ДОСТ, да няма етнорелигиозни партии. Нещо повече – винаги съм повтарял, че по модела от България – като лош модел, Ердоган ще провокира турците в Германия, турците в Холандия, турците в Австрия, навсякъде в Европа, да направят такива партии“, заяви Осман Октай. Все пак той смята, че опасността от Ердоган не е толкова за Западна Европа: „Както се прегърна с Путин заради 45 милиарда загуба за 10 месеца, той ще смекчи тона с Европа заради милиарди загуби, но какво ще стане с Балканите? Какво ще стане в България?“
Според Октай мюсюлманите в България стават лесни за употреба от Ердоган, когато те са изолирани от представителство във властта. По думите му турските медии неслучайно акцентират върху определени случаи – изстъпленията на Волен Сидеров в джамията в София и на Валери Симеонов – на границата с Турция. „Казват: „Вижте какво става с мюсюлманите в България.“ Утре, при едно правителство на Бойко Борисов с тези фашисти, както ги нарича Брюксел, турците в България, мюсюлманите в България, остават между чука и наковалнята и стават лесна мишена и лесна жертва в ръцете на един диктатор“, заяви още Осман Октай. По думите му блокадата на границата с Турция преди изборите в България е разтревожила много мюсюлмани и е върнала у тях асоциациите от 1989 г. „Всичко това влияе на психиката на мюсюлманите в България и това нещо ще се употреби за агресия през България на Балканите от Ердоган“, заяви още веднъж Осман Октай, изразявайки и надеждата си да не познае. Според него за предизвикване на агресия на Балканите, след време могат да послужат и лъжите на Ердоган, изречени по време на кризисните отношения с Холандия, че в Серебреница холандски войници-нацисти са погребали над 8000 мюсюлмани.

Осман Октай заяви с тревожност, че скоро Турция може да не е част от НАТО. По думите му, страната ще бъде изключена от организацията, ако Ердоган осъществи намеренията си да върне смъртното наказание в Турция. (б.а. През 2002 г. Турция отмени смъртното наказание, за да бъдат изпълнени критериите за присъединяване към ЕС). Осман Октай заяви, че след референдума в Турция много политици, в това число и Мартин Шулц, са поискали ЕС да прекрати преговорите за влизане на Турция в съюза. „Цяла Европа реагира, българските власти мълчат, не знаят какво да кажат. Трябва да пригласят поне на Брюксел и на НАТО“, каза Осман Октай.

В предаването анализаторът сподели, че много български изселници с двойно гражданство обмислят сериозно възможността да се завърнат в България. Той отбеляза, че 90% от тях не са подкрепили измененията на конституцията и мнозинството в цялата Тракийска част на Турция е гласувала с „не“на референдума. Според Октай тези резултати ще превърнат Ердоган в агресор в тези региони и навсякъде, където не е получил подкрепа. „Той ще си отмъсти на Истанбул, на Анкара, на цялата интелигенция. (…) Над 150 000 в момента са в затворите на Турция, елитът на Турция“, каза Октай, но все пак отбеляза и че силата на противниците на Ердоган е огромна, защото държат икономиката.

Осман Октай сподели тревожен факт „от кухнята“ от вечерта преди нашите предсрочни избори, когато бяха, по думите му „изстъпленията на така наречените патриоти на границата“. Той заяви, че тогава е имало разговор между министър-председателя Бин Али и Огнян Герджиков и нашите власти и в резултат на този разговор патриотите са се изтеглили и не са спирали автобуси на следващия ден. „Още тогава, от името на Ердоган, българските власти са заплашени, че има готовност да струпат войска на границата“, изтъкна причината Осман Октай.

„Аз съм разтревожен, защото, както по време на смяна на имената бяха употребени българските мюсюлмани – като опитни зайчета, заради средноазиатските републики, така и днеска българските мюсюлмани ще бъдат отново употребени“, сподели тревогата си събеседникът на Слави.

Осман Октай отново постави темата за съдбата на българските изселници. „От една страна идва Бойко Борисов на власт с ония, дето ги бият, от друга страна – те искат да бягат от диктатурата – къде да отидат тези мюсюлмани?“ – попита гостът на Слави Трифонов.

Цялото предаване от 17 април 2017 г.