enbg

Орхан Мурад: Политиката служи само за лично обогатяване

28.7.2010 | коментара

27 юли 2010 г.

„Премеждията са, за да ги преодоляваш и да се чувстваш още по-добре след това.” – това заяви при гостуването си в шоуто Орхан Мурад. По – нататък в разсъжденията си по темата, той определи живота като един изпит, който има своите нюанси: „Животът е един преход към по-съвършено от земното съществуване. Животът на земята е преход към по-съвършено съществуване на духа.”

В отговор на това Слави изложи своето виждане, че по всяка вероятност се живее само веднъж. В същото време той добави: „един процент вярвам, да не се прецакам, ако има нещо.”

„Не може да си само една прашинка от вечността и да живееш само тук, на земята, и само с това да се свършва. – каза Орхан Мурад – Най-малкото, нямаше да можем да мислим, нямаше да можем да обичаме, ако беше само веднъж. Много се отличаваме от другите живи същества…”

Запитан за отношенията между българи и етнически турци, Орхан Мурад призна, че е мюсюлманин и досега не е срещал неприятно отношение от страна на хората, за това, че е турчин. Певецът разказа, че българи и турци празнуват празниците заедно, споделят си и хубавите, и трудните моменти. „Всичко е политика, а политиката е мръсна работа. Още Алеко Константинов е казал, че в България политиката служи само за личното обогатяване на политиците. Ние всички го изпитваме на гърба си.” – коментира Орхан Мурад.

В момента Орхан Мурад е музикален ръководител в Кърджалийския музикално – драматичен театър, ръководи оркестъра, певците, прави аранжиментите. По думите му, техният театър е създаден да се грижи за културните потребности на турците в България. „Имало го е от 50-те години и през 1983 г. се е случило точно това, което възнамеряват сега да направят – да го слеят с Драматичния театър и след година – година и половина вече нямало и помен от него.” – така музикалният ръководител коментира идеята на културния министър за реформа в ресора. Освен това Орхан Мурад заяви, че „този театър обслужва интересите на огромен брой лоялни граждани, данъкоплатци, които са толерантни граждани и обичат родината си, и които имат право част от техните данъци да отиват за техните културни нужди. Ако Вежди закрие този театър, който носи името на майка му, която беше дена велика певица на турски народни песни, – това ще е нещо нечувано. Ние се събрахме там и той обеща да не го закрива, не като обещание да не го закрива, защото носи името на майка му, а като разбиране на потребността за такъв театър.”

По отношение дейността на театъра Орхан Мурад поясни, че се правят драматични постановки, изнасят концерти в страната и чужбина, имат копродукции с различни театри от Украйна, Турция, Гърция, организират фестивали на подобни театри и в този смисъл театърът е национален. „Някои казват – „турския театър в Кърджали”, – няма турски театър, турски театър има в Турция! Ние сме си български театър!” – разпалено коментира певецът.

Той добави, че театърът е негова кауза, както и за всички негови колеги: „Това е идея за възраждане, за откриване, за нов тласък и развитие на културата на българските турци, ние имаме страхотен фолклор, който трябва да се развива, трябва да се поднесе на младите хора наново, за да не сме под влиянието на чуждата култура – най-малкото затова трябва да ги има тези театри, които са в момента.”

Орхан Мурад посъветва онези, които взимат решенията, да посетят някой техен концерт, да видят за какво става въпрос и тогава да решават. А това, с което завърши темата, беше все пак оптимистично за бъдещето на Музикалния драматичен театър в Кърджали: „Аз твърдо вярвам, понеже сърцето ми така иска, мисля, че министърът на културата няма да направи такава глупост. Вярвам, че той не е такъв човек.”

Във връзка с евентуалното лечение на своето зрение Орхан Мурад сподели, че е бил в Русия, в клиниката на проф. Мулдашев, но се е оказало много трудно, много времеемко и много скъпо. Той призна, че решил да не започва лечение, защото „това означава много тежък и дълъг катаклизъм за мен, за моето семейство, не ми се занимава с това, това не е от първостепенна важност за мен.

Не съм се примирил, аз съм успял и така.” Певецът признава, че е искал да го направи, за да поведе крак – да започне заедно със Слави и други приятели, – да основат фонд, който да бъде от полза за дечица, които имат подобно на неговото заболяване, на които той и сега помага, доколкото може. Конкретно за своята слепота той уточни, че атрофията на зрителния нерв засега не се лекува – „много деликатна история, всичко е в мозъка вътре…, но за мен въпросът е приключил.”