enbg

Орлин Горанов и Мариан Бачев, 7 октомври 2015 г.

7.10.2015 | коментара

Гости в „Шоуто на Слави“ бяха Орлин Горанов и Мариан Бачев, които пред Филип Станев разказаха подробности за мюзикъла „Човекът от Ла Манча“, който е игран на повече от 47 езика в цял свят. Това е първата лицензирана за България продукция на този бродуейски хит, а Горанов и Бачев са в главните роли.

Мариан Бачев обясни, че в спектакъла има „театър в театъра“. „Идеята на мюзикъла е, че Сервантес и неговият асистент Санчо попадат в едно подземие в затвора. Преди да чуят решението на Великата Инквизиция и преди затворниците да ги пребият от бой и да им вземат всички пари, Сервантес – в ролята е Орлин, решава да им изиграе странната история за „Човекът от Ла Манча“ – Дон Кихот.“ Тогава Горанов и Бачев се преобличат и влизат в ролите на Дон Кихот и Санчо Панса.

Орлин Горанов обясни на водещия защо му доставя удоволствие работата в мюзикъл: „През последните 30-40 години, общо взето, сценичното изкуство търпи една огромна глобализация – да го наречем по най-простичкия начин. Мюзикълът е може би това изкуство, което роди попа в световен мащаб. А мюзикълът беше рожбата пък на класическите форми. Не знам дали си спомняш, като си бил малък, какви са били сигналите в махалата – какво сте си свирили… Ние си свирехме „Кармен“ например или „Трубадур“, или „Риголето“… Мюзикълът е една много интересна форма, която в последните години набра страхотна скорост, не само на нашия пазар, а и в световен мащаб. Той е един интересен микс – от класика, от по-жанрова музика. Но тя третира едни много интересни човешки истории, които са злободневни“. Според Орлин Горанов дори и мюзикъли, направени преди 100 години, имат невероятна сила на въздействието днес, защото засягат общочовешки теми и проблеми.

На въпрос дали има публика за мюзикъл в България, Мариан Бачев отговори: „Ние това представление вече го играем една година с Държавна опера – Пловдив, имаме над 20 хиляди души зрители“. Бачев и Горанов за трети път играят заедно на сцената – след постановките „Апокалипсис кога“ и „Операцията“. Режисьор и на трите представления е Борис Панкин.

На 17 октомври от 19 ч. зрителите ще могат да видят мюзикъла „Човекът от Ла Манча“ в зала 1 на НДК. На финала на разговора Мариан Бачев сподели, че това е един от най-емоционалните спектакли, в които е играл, а Орлин Горанов заяви, че времето преди избори е много подходящо за гледане на този мюзикъл, „защото има вопиюща нужда от това да се намерим“.

Орлин Горанов и Мариан Бачев представиха в шоуто и част от мюзикъла – изпълнението „Аз, Дон Кихот“.

Цялото предаване от 7 октомври 2015 г.