enbg

Огнян Стефанов, 21 март 2018 г.

21.3.2018 | коментара

Актуален гост в предаването беше журналистът Огнян Стефанов, създател на Фрог нюз. Той коментира изнесената от Гражданско сдружение „БОЕЦ“ информация за несъбран ДДС в огромни размери. Несъбраният ДДС, установен с влезли в сила ревизионни актове на НАП за периода от 2000 г. до 2017 г., е 16 милиарда и 200 милиона лева. Това се признава от самата НАП пред Гражданско сдружение „БОЕЦ“, които са получили данните по Закона за достъп до обществена информация от изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова.

Статистиките показват, че в ЕС сме първи по несъбрано ДДС, няма кой да ни бие, каза Огнян Стефанов. По думите му миналата година ЕС и ЕК са приели нови правила, за да се намалява този проблем. Техните анализи са показали, че една част от тези пари се изпират от банки, а друга част отиват в престъпни и терористични организации.

Създателят на Фрог нюз припомни, че още предишния ден Фрог нюз публикува самата новина, а след това и мнения на икономисти и политици, които казват, че това е ултраскандално и трябва да има оставки, да бъдат посочени кои институции са виновни, за да се стигне до тези 16 милиарда

„Защо никой не говори и пише за това? Това е смъртта на българските медии. Трябва да идват патоанатомите. Българските медии в този вид, в който хората си ги представят, не съществуват. Ясно е чии са медиите и защо мълчат. Но какво са правели през всичкото това време ДАНС?“, възмути се Огнян Стефанов.

Стефанов разсъждава още за скандала, като каза, че тази сума от 16 млрд. и 200 млн. е това, което извън НАП службите са регистрирали. А реалната цифра е може би два или три пъти по-висока. „Това са констатираните загуби. Ами неконстатираните?! Най-големите дедесари в страната, прибрали 200-250 млн., са и най-недосегаемите. Човек прибрал 200 млн. сигурно е заделил 50 млн., да не го закачат и плаща по веригата. Става дума за кухи фирми, фиктивен износ и прочие. Цели фирми се занимават само с това, наемайки юристи, икономисти“, каза Огнян Стефанов.

Журналистът сподели, че два часа по-рано се е обадил на свой познат, да му каже, че ще гостува в Шоуто, на което той му отвърнал с думите: „Плевенчани сте по-големи винкели от перничани. Не разбирате ли, че ще ви бият“. „Може и да е прав, защото става въпрос за милиарди. А ние с теб повдигаме публично този въпрос. Хората обаче трябва да знаят, че всички пенсии могат да се вдигнат с 300 лв., всички заплати с 500 лв., ако беше събрано това ДДС“, коментира създателят на Фрог нюз.

Според Огнян Стефанов главната отговорност за тази кражба носят Министерството на финансите и министърът. „В ДАНС има такива отдели, има МВР, икономическа полиция, прокуратурата ни е мощна като Съветския съюз. Не знам как да се коментира, че министърът на финансите не знае за това ДДС. Не е възможно!“ – посочи Стефанов.

Накрая журналистът изрази мнение, че никаква част от несъбраното ДДС няма да бъде върнато. „Изходът е да не спираме да говорим“, завърши Стефанов.

Цялото предаване от 21 март 2018 г.