enbg

Няма думи, които да връщат човешки животи или да вдигат срутени стени

12.12.2016 | коментара

Вижте какво каза Ивайло Вълчев в деня на национален траур за жертвите от Хитрино.

„Времето, в което живеем, и всички средства за комуникация, които имаме, ни носят две неща. Първо, научаваме какво се случва по света – навсякъде и на секундата. Второ – каквото и да се случва, където и да се случва, за нас то става просто част от информационния поток. Една новина сред стотици други. И сякаш сетивата ни се притъпяват, регистрират някаква болка, но не я усещат.

Но това, което се случи в Хитрино, не е някъде другаде. То е тук. Тук. Не се случва на някакви си там хора от телевизора. Случва се на всички нас.

Няма много думи, които да помогнат в такъв случай. Няма думи, които да връщат човешки животи или да вдигат срутени стени. Няма думи, които да лекуват и да изтриват подобни спомени. Това, което може би помага, е само чувството, че не си сам срещу съдбата си, че не си изоставен.

Библейските пророци ни учат, че трябва да скърбим заедно със скърбящите и да утешаваме тези, които имат нужда от това. И в корана пише, че хората са подобни на едно цяло тяло – когато една от неговите части е поразена от болест, цялото тяло отговаря на това с безсъница и болка.

Днес сме заедно в мислите си. Това е важно. Но още по-важно е, че сме заедно и в действията. Дарената кръв, дарените пари, готовността да се построят наново къщите на хората – болката не става по-малка от това, но силата ни става по-голяма.

Защото сме хора, защото сме българи, защото сме заедно!“

Цялото предаване от 12 декември 2016 г.