enbg

НС има достатъчно време да приеме Изборния закон

9.1.2017 | коментара

Тагове:

В предаването тази вечер водещият Слави Трифонов съобщи, че днес Върховният административен съд е взел решение да удължи с още 10 работни дни срока за експертизата на вещите лица по заведеното от Инициативния комитет на референдума дело, оспорващо решението на ЦИК за резултатите от националното допитване. Слави уточни, че една от причините за удължаването на срока е, че в един от отворените чували не са открили бюлетини, а в други два – не са открити пликове. „Избирателните секции в страната бяха 12 хиляди. По една бюлетина да се губи, а не по цели чували, както е сега, при 12 хиляди секции това са 12 хиляди гласа. Тези така удобно недостигащи 12 хиляди гласа“, заяви Слави Трифонов.

В предаването водещият, който е председател на ИК на референдума, припомни, че в сряда е първото заседание на НС след ваканцията. Според Слави единствената важна работа, която има да свърши 43-то НС до разпускането му, е да приеме нов избирателен закон, съобразен с резултатите от референдума, проведен на 6 ноември. Водещият смята, че е логично новоизбраният президент Румен Радев да удължи живота на настоящия парламент, за да може да бъде приет новият Изборен кодекс. Ето защо Слави Трифонов отправи и покана за участие в предаването към Румен Радев, който да отговори на въпросите, които вълнуват българските граждани.

„Уважаеми депутати, оттук нататък имате два пътя – или приемате народната воля, или да приемате народното недоволство“, завърши своя монолог водещият Слави Трифонов.
В предаването мнения по темата за референдума изказаха и сценаристите Ивайло Вълчев и Тошко Йорданов. Ивайло Вълчев сподели своето недоумение от новината, че утре правната комисия в НС се събира, за да приеме „проект за решение за подкрепа на резултатите от референдума“. Сценаристът заяви, че НС не управлява с проекти за подкрепа, а със закони, и че депутатите трябва да се съберат и да приемат внесения законопроект за промяна на Изборния кодекс.

Тошко Йорданов смята, че дори животът на настоящия парламент да продължи до 23 януари, то пак има време да бъде приета новата избирателна система. Йорданов припомни, че само два дни преди президентските избори, депутатите променяха изборните правила. Сценаристът е категоричен, че единствената важна работа, която има да свърши 43-то НС, е да изготви новия Изборен кодекс. „Дали ще е законът, който внесохме ние, дали ще е някакъв друг проект (б.а. ГЕРБ смята да внесе свой законопроект) – няма никакво значение, важното е да бъде, както е казал референдумът – мажоритарна избирателна система в два тура“, заяви Тошко Йорданов. По думите му, в момента трябва да се задействат две парламентарни комисии – правната комисия, която да внесе закона за обсъждане в пленарна зала, и комисията за регионална политика, която да разгледа предложеното райониране на страната. „Това, което са казали хората – така или иначе ще стане – дали в този парламент, което е най-разумното, или в следващия“, добави сценаристът.

Водещият Слави Трифонов потърси мнението на своите колеги и относно трактовката, че следващият парламент няма ангажимент към това, което се е случило в предишния и следователно няма задължително условие да разглежда решенията от проведения референдум. „Какво значи следващият парламент да няма ангажимент към волята на народа? Като се сменя НС, аз, като гражданин, губя ли си ангажимента към държавата?“ – отправи риторичен въпрос Ивайло Вълчев. Самият водещ пък изказа тезата, че следващото НС ще е нелегитимно, ако то бъде избрано по правила, които са различни от тези, които е пожелал суверенът.

В края на разговора Тошко Йорданов отново не скри емоциите си: „Имаше ли референдум?! Имаше! Много повече хора, отколкото са нужни да кажат „Да“ – казаха ли?! Казаха! Има ли НС?! Има! Имат ли друга работа?! Нямат!“

Последните думи в разговора бяха на водещия Слави Трифонов: „Ако депутатите си мислят, че е свършило и се забравя, аз ви уверявам, че сега започва и ще се помни.“

Цялото предаване от 9 януари 2017 г.