enbg

Нострадамус и Луцифер се качиха дружно върху масата

22.1.2010 | коментара

21 януари 2010 г.

Да накарат зрителите да се качат върху масата – това е задачата на изпълнители, композитори и поети в „Музикална академия Ку-ку бенд” – „Стани поп-фолк звезда” за тази седмица. Първите четири песни бяха изпълнени пред журито и зрителите на шоуто този четвъртък. Слави Трифонов обясни, че „съдържанието на тези песни и начинът, по който те би следвало да се правят, е много прост – те са елементарни, – да имат много запеваем припев и текст. Не трябва да се набляга на някакви сложни неща в самия аранжимент. Въобще това са песни, които трябва бързо да се запяват и веднага да се качваш на масата.”

С изключително необичайна визия излезе на сцената Джанис – облечена с мъжки дрехи, вероятно хит в модната индустрия от началото на миналия век, с мустаци и кочан царевица на кръста. Коментарите за този „стайлинг” гравитираха от това, че Джанис е сърдита на журито след коментарите за нея при предишната задача, до алюзия за „художествена самодейност”. Песента й, по текст на Борислав Пешев и музика на Анатоли Ангелов, бе озаглавена „Tomorrow Never Дай, Die, Die, Dies /x2/ (Нострадамус кючек)”.
След изпълнението Иво Сиромахов коментира, че заглавието е интересно, но „кръщавайки песента „Нострадамус кючек” се предполага, че вътре ще има някакви предсказания, но тук оставаме на едното голо заглавие, в песента няма нито едно предсказание”. Слави Трифонов коментира, че към песента е подходено стандартно и не се е получило – има нещо, което е сбъркано. Митко Щерев цитира Пикасо: „Посредственият имитира, а талантливият гениално краде”. В случая според Щерев екипът си е откраднал гениално каквото му трябва. Песента получи следните оценки: 3 от Иво Сиромахов, 5 от Митко Щерев и 4 от Слави Трифонов.

„Сто часа” се казваше следващата песен за върху масата, която чуха зрителите. Тя е дело на поета Андрей Петров, композитора Йорго Динев и беше изпълнена за пръв път в ефир от Люси. След изпълнението Слави Трифонов каза, че много харесва поета Андрей Петров, който е „изключително талантлив и оригинален” и добави, че „Йорго Динев в тази песен е вкарал гръцки елементи и си е позволил да смеси малко стиловете, което е хубаво. Тази песен звучи повече гръцка, отколкото българска и в това няма нищо лошо. Люси изглежда и пее много добре.”
Иво Сиромахов заяви, че не вижда изненада или провокация в текста на Андрей и поета е „изгубил състезанието със себе си”. Митко Щерев каза, че „ако професор Илиев, моят колега по сан, беше тук на моето място, щеше да каже една крилата фраза – „колкото повече, толкова по-малко”. Много тонове, много акорди, много идеи, обаче за съжаление музиката този път е малко”. Слави Трифонов постави оценка 5, а Митко Щерев и Иво Сиромахов – 4.

Сестрите Венеция и Патриция определиха своята песен „И без теб огънят гори” по следния начин – „смятам, че нашата песен не е върлия кючек, който може би се очаква, но ще свърши работа”. Песента е на композитора Теодор Ташев и поета Кристина Павлова.
Журито този път беше по-благосклонно – Слави Трифонов каза, че му е харесало съчетанието на ромски начин на пеене и песента, която звучи относително меланхолично: „Самата мелодия и начинът, по който го изпяха много ми хареса. С малко по-голяма инвестиция като аранжимент ще стане много по-добре.” Митко Щерев разказа как след написването на музиката по филма „Осъдени души” няколко „добронамерени” колеги от Съюза на композитори са го нарекли „ямболски акордеонист – циганин”. Той им отвърнал, че, ако е бил циганин, е щял да бъде два пъти по-добър, понеже това е най-музикалният народ. Иво Сиромахов добави: „Това наистина не е най-върлия кючек, но в него има много качества, защото чухме нещо, което е в традициите на ромската музика.” Песента получи две шестици – от Митко Щерев и Слави Трифонов и една петица – от Иво Сиромахов.

Няголета беше последната изпълнителка, която пя в четвъртък. Песента й „Басня кючек” е на композитора Симеон Сомлев и поета Антония Янакиева. Песента се отличи с крилат рефрен – “мокро коте танцува, байно ле, старо куче мърсува”. Според авторката мокрото коте си е мокро коте, а всичко останало е мръсно подсъзнание.
Митко Щерев продължи с цитатите, като този път перифразира заглавие от филм за Джеймс Бонд – „само един талант не стига”. Щерев поясни, че „за да се направи една песен, и да се изпее, са необходими четири таланта – музика, текст, аранжимент и изпълнение”. Митко Щерев отправи и забележка към Антония, че ако иска да напише хит, рефренът трябва да е по-кратък и да се повтори. Иво Сиромахов каза, че „текстът е много забавен и песента е много забавна. Вътре има и закачки…” Според Слави Трифонов, в текста са използвани изрази, които са стандартни за такива песни, и много умело са иронизирани. Оценките на Слави Трифонов и Иво Сиромахов бяха 6-ици, а на Митко Щерев – 5-ца.

Така първите четири изпълнители се подредиха по следния начин:

Венеция и Патриция – 5,67
Няголета – 5,67
Люси – 4,33
Джанис – 4,00

Останалите три изпълнения ще видим в петък, след което ще стане ясно и генералното класиране на участниците в Музикална академия „Ку-ку бенд” – „Стани поп-фолк звезда” след първите четири кръга. След това, на изпълнителите и екипите от поети и композитори ще бъде поставена следващата задача.